Konferencijske vijesti
StoryEditor

Strpite se, u subotu padaju cijene oglašavanja na Facebooku!

03. Srpanj 2020.
MARKETING & SALES BY NUMBERS, Panel 3: Marijan Palić, Ilija Brajković i Ivica Kruhekfoto Ratko Mavar

Na Liderovoj konferenciji Marketing and Sales by Numbers, koja se održala u srijedu, na red su došle i rasprave o aktualnim marketinškim trendovima na društvenim mrežama. Jedna od njih bila je je li pametnije otvoriti Facebook ili web shop? Naime, svaka mala tvrtka preko aplikacije Facebook shop jednostavno može pokrenuti svoju trgovinu te direktno prodavati. Ne mora ulagati puno novca u izradu web trgovina niti gubiti vrijeme na postavljanje svih procesa i učenje o platformi. E-commerce stručnjaci (Ilija Brajković iz Kontra Agency, Ivica Kruhek iz Markera i Marijan Palić iz AGENCY 04 kao moderator), raspravljali su o tome kako je korona utjecala na sve pa tako i na ulaganje u e-commerce, ali da se vlasnicima online shopova promet uvelike povećao, posebno u vrijeme potpunog lockdowna.

image
MARKETING & SALES BY NUMBERS, Panel 3: Ilija Brajković
foto Ratko Mavar

- Što se tiče novih ulaganja i ulazaka u nove projekte, u vrijeme lockdowna sve je u potpunosti stalo – istaknuo je Brajković i dodao da se sada nakon popuštanja mjera sve polako vraća na stare obrasce.

image
MARKETING & SALES BY NUMBERS, Panel 3: Ivica Kruhek
foto Ratko Mavar

Za pokretanje web shopa je potrebno oko šest mjeseci, a otvaranje shopa na Facebooku svega nekoliko minuta, što je velika prednost i to može otvoriti svatko s malo digitalnog znanja. Uz to, cijena oglašavanja na FB je dosta pala u zadnje vrijeme s iznimkom zadnja dva tjedna zbog političara i njihovih kampanja koji su utjecali na njezin rast.

- Političari sada plaćaju svoje oglase pa je svima cijena porasla, ali čim izbori prođu i cijena će pasti – smatra Brajković.

image
MARKETING & SALES BY NUMBERS, Panel 3: Marijan Palić
foto Ratko Mavar

Svi su se željeli imati web shop u vrijeme krize, ali kako se država otvarala, tako je prodaja u shopovima padala i sada su se mnogi našli u 'neobranom grožđu'. Uložili su u web shop, a prodaje nema.

Kako se moglo čuti na konferenciji, Facebook shop je dobra podrška pravom web shopu ili fizičkoj trgovini, ali nije preporučeno da bude jedini kanal prodaje. Problem kod FB shopa se pojavljuje u segmentima logistike i naplate  (tko šalje, tko pakira, što je s dostavom ili pravnim pitanjima poput mogućnosti povrata robe). Što se tiče očekivanja za jesen, Kruhek i Brajković se slažu kako će na uspješnost web shopova na jesen najviše utjecati politika, tj. epidemiološke mjere koje se možda vrate.

25. travanj 2024 22:01