Konferencijske vijesti
StoryEditor

Završio Lider invest 2020 - Dodijeljene nagrade najboljim proizvodnim investicijama

28. Listopad 2020.
LIDER INVEST, ZAVRŠNA MANIFESTACIJA - IZBOR NAJBOLJIH PROIZVODNIH INVESTICIJA: Miodrag Šajatović, Igor Vlahović, Tomislav Radoš, Ivana Zagorec Kolednjak, Zdenko Lucić, Krešimir Meštrić, Rima Joujou Deljkić, Slavko Krajcar, Ivica Arar, Anton Kovačev, Igor Benaković, Hrvoje Čuvalo, Zoran Šimunić, Vinka Ilak i Mile Lulićfoto Ratko Mavar

- Budućnost investicija je pozitivna i oni dobri poduzetnici, bilo mali, veliki ili srednji već sad razmišljaju o pripremama za nove investicije. Ovu krizu treba iskoristiti da sagledamo probleme koje smo imali i prije krize i da ih riješimo i krenemo naprijed, istaknuo je Anton Kovačev, čelni čovjek Hrvatskog ureda Europske investicijske banke na okruglom stolu završne manifestacije 'Lider Investa,' održanom u srijedu u zagrebačkom hotelu Westinu.

Kovačev je dodao kako investicije ni sada u krizi nisu zaustavljene i da određeni broj poduzetnika u ovakvim vremenima upravo traži i vidi svoju priliku.

- Putokaz za poduzetnike i gospodarstvenike je oprez, prilagodba i traženje prilika i iskoraka u ovim novim okolnostima – rekao je Kovačev.

Jedini gradonačelnik na okruglom stolu, Zlatko Babić iz Kutine ispričao je kako je Kutina postala gospodarski centar regije zahvaljujući poduzetničkim zonama, ali je najavio u bliskoj budućnosti i logističku zonu na području Kutine. Što se tiče vremena koronakrize, Babić je naglasio da niti jedan gospodarski subjekt u Kutini nije prestao s radom i da je Grad i u vrijeme krize poduzetnicima koji djeluju izašao u susret ukidanjem raznih naknada i doprinosa.

Na kraju okruglog stola zaključeno je da će iduće godine ključna uloga biti ona poduzetnika koji će morati pronalaziti nove načine da stvaraju i rade u okolnostima kakve nas budu okruživale.

Tijekom manifestacije održana su i dva predavanja. InvestEU program i investicijske prioritete Europske komisije predstavio je Dražen Budimir, iz glavne uprave za ekonomske i financijske poslove Europske komisije. Kazao je kako se u rujnu 2020. očekivalo se da će Europski fond za strateška ulaganja potaknuti 535,4 milijarde eura ukupnih ulaganja i pomoći oko 1 427 800 MSP-ova koja se nalaze u svih 28 država članica. Također je dodao kako je Hrvatska po korištenju sredstava iz Europskog fonda za strateška ulaganja na 15. mjestu dok tu listu predvode Estonija, Grčka, Bugarska, Portugal i Latvija. Što se tiče ulaganja u Hrvatskoj Budimir je rekao kako u rujnu 2020. ukupno financiranje u Hrvatskoj  iznosi 436 milijuna eura.

Drugo predavanje održala je Ivona Škara iz Fine koja je predstavila pokazatelje produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti po regijama/županijama u 2019. godini.

Dobitnici nagrade Lider invest 2020

U kategoriji velikih investicija nagradu je dobila tvrtka Plinacro koja je početkom godine pustila u rad prvu kompresorsku stanicu na plinskom transportnom sustavu Republike Hrvatske vrijednu 218 milijuna kuna. Nagradu je u ime tvrtke preuzeo predsjednik Uprave Ivica Arar, a nagradu je uručio Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Tvrtka Mobilisis dobila je nagradu u kategoriji srednjih investicija, a investirali su u povećanje proizvodnih kapaciteta vrijednosti 39 milijuna kuna te je ta investicija najveći infrastrukturni projekt privatnog sektora u Hrvatskoj financiran EU sredstvima. Nagradu je preuzeo predsjednik tvrtke Krešimir Meštrić, a uručio ju je Anton Kovačev, Head of Zagreb office, Europska investicijska banka.

Nagradu za malu investiciju dobila je tvrtka Biovitalis. Nagradu je vlasnici tvrtke Ivani Zagorec Kolednjak uručio Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i energetiku u HGK.

Na Lider invest završnoj manifestaciji, osim velikih, malih i srednjih investicija, uručene su i posebne nagrade za kontinuirano ulaganje, za investiciju koja je najviše doprinijela izvozu, za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju i onu koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša.

Special Lider investposebnu nagradu stručnog odbora za kontinuirano ulaganje dobila je tvrtka BAUWERK BOEN d.o.o. Nagradu je u ime tvrtke preuzete predsjednik Uprave Igor Benaković, a nagradu je uručio Hrvoje Čuvalo, član Uprave iz HBOR-a.

Export Lider invest – investiciju koja je najviše pridonijela izvozu dobila je tvrtka EUROMODUL d.o.o. Nagradu u ime tvrtke preuzeo je član Uprave Mile Lulić, a nagradu je uručio Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Employee Lider invest – investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju dobila je tvrtka PRESS GLASS. Nagradu je u ime tvrtke preuzeo predsjednik Uprave Igor Vlahović, a nagradu je uručio Dražen Čović, predsjednik Uprave FINE.

ECO Lider invest – investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je  tvrtka NAŠE KLASJE. Nagradu je u ime tvrtke preuzeo vlasnik i direktor Zoran Šimunić. Nagradu je uručila Rima Joujou Deljkić, Voditeljica odjela za novinstvo i medije, EU komisije u Hrvatskoj u ime Ogniana Zlateva, Voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

19. srpanj 2024 13:25