Konferencijske vijesti
StoryEditor

Frgačić: U ‘networkingu‘ žene znatno zaostaju za muškarcima

02. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Ideja o ravnopravnosti žena još nije u potpunosti zaživjela u poslovnom svijetu. Žene su, kako pokazuju brojna istraživanja, još uvijek manje plaćene od muškaraca, češće se susreću s raznim stereotipima, sporije napreduju, a na vodećim pozicijama još uvijek je više muškaraca nego žena.

To je ponukalo Gordanu Frgačić, iskusnu HR menadžericu da istraži pozadinu problema i napiše knjigu ‘Zašto smo manje plaćene‘. Ona je ujedno i jedan od panelista na skorašnjem 2. susretu `Žene u biznisu 2012.` koji se održava 6. prosinca u hotelu Westin u Zagrebu. Povodom toga postavili smo joj nekoliko pitanja.

1. Koja je najveća predrasuda s kojom se mora nositi žena u poslovnom svijetu i zašto?- Ta da su žene previše emotivne da bi mogle upravljati ozbiljnim poslovnim sustavima i donositi ispravne odluke. Ponajprije ne mislim da su emocije nešto loše, jer one su te koje nas pokreću na djelovanje i jedino je važno kako njima upravljamo. Muškarci nisu ništa manje emotivni od žena, no tu primjenjujemo dvostruka mjerila - primjerice, Obamina ganutost i puštanje suze smatrat će se ‘pravim muškim činom‘ i pozitivno gledati, a ako se to dogodi ženi, komentari su obično ‘da ne zna to primiti kao muško‘. Što god to značilo.

2. Mogu li si priuštiti trudnoću žene koje žele dospjeti na top-položaje. Postoji li i u Hrvatskoj pozitivan primjer poput slučaja Marisse Mayer koja je imenovana šeficom Yahooa u šestome mjesecu trudnoće?- Ne znam ni za jedan slučaj u Hrvatskoj da je žena unaprijeđena na tako visok položaj tijekom trudnoće, no znam da su ostale trudne kad su već bile na visokoj poziciji i da tvrtka nije propala. Ako mene pitate, na top-pozicijama zasigurno ima mjesta za trudne žene, no pitanje je što o tome misle oni koji odlučuju o njihovu unapređenju. Većina njih zaboravila je da je i njih netko morao donijeti na svijet. Trudnoća nije ženski problem, već rezultat zajedničke odluke muškarca i žene te zajednička odgovornost cijelog društva, a ne nešto s čim se žene trebaju nositi same i zbog čega ih treba diskriminirati.

3. Najvažnije vještine koje žena treba razviti kako bi uspjela?- Za žene koje žele napredovati vrlo je važno da vježbaju asertivnost, svoje prezentacijske i pregovaračke vještine, a jedna od ključnih stvari je umijeće dobrog ‘networkinga‘, nešto u čemu žene, nažalost, znatno zaostaju za muškarcima.

Više o konferenciji `Žene u biznisu 2012. možete pronaći OVDJE

29. travanj 2024 00:51