Konferencijske vijesti
StoryEditor

Imamo dva uha i jedna usta da duplo više slušamo nego što govorimo

13. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Prvi dio konferencije zaključen je panel raspravom Veliko čišćenje Hrvatske: što se desilo u godinu dana u zaštiti okoliša na čijem je početku Sven Müller istaknuo kako je na Fondu za zaštitu okoliša bio veliki pritisak.

- Ne žalim ni za čim, a za godinu dana želim da ovaj sastav ovdje  bude svjestan kako smo puno napravili. Za godinu dana će se promijeniti to da nećemo trajno investirati u bazične projekte, moramo i u druge – kaže Müller te pojašnjava da se prvenstveno radi o projektima energetske obnove.

Gradonačelnik Solina Blaženko Boban iznio je iskustva ovoga grada u zaštiti okoliša. -  Imamo dva uha i jedna usta da duplo više slušamo nego što govorimo, to moramo svi zapamtiti – kaže Boban te ističe kako u Vladi postoje dvije vrste ministara.- Tu su oni koji uzimaju od građana i oni koji su dužni to sve vratiti nazad – ta koordinacija je u zadnje vrijeme malo lošija i to je centralni problem nas iz lokalnih zajednica – kaže gradonačelnik Solina.

Đuro Horvat iz Tehnixa istaknuo je kako Hrvatska ide u dobrom smjeru.

- Ministarstvo ima ozbiljan zahvat – kao industrija smo dobro povezani, ali moramo istraživati svoje mogućnosti, napraviti iskorak i procese stalno unaprjeđivati -  ističe te ponavlja kako se više moraju koristiti domaće znanje i tehnologije.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara iznio je problem zagađenja rafinerije nafte Brod, na što su mu sudionici panela, prije svega Sven Müller i Sanja Radović Josić pojasnili kako se na tom problemu radi.- Probalo se učiniti puno, ako ništa drugo, znamo što se događa. Postoji problem usklađivanja normi  s državom koja nije dio EU, i to nije regulirano - kaže Müller, dok iz ministarstva dodaju da je intenzitet pritiska oko razgovora na tu temu pojačan.

Na pitanje iz publike je li Fondu u planu sufinancirati i poduzetnike koje se obvezuje na velika ulaganja zbog onečišćenja okoliša, Müller napominje kako smo spavali u pretpristupnom razdoblju do 1.7. 2013. godine.- Tada smo mogli povlačiti sredstva za usklađenje okolišnih uvjeta u industriji. Od ulaska u  EU se regulira da se sva ulaganja od strane države smatraju potporama velike vrijednosti koje nisu dopuštene – kaže. Ističe kako Fond daje potpore, ali radi se o malim iznosima – 200 000 eura u tri godine.- Ti iznosi naravno nisu zadovoljavajući, nastojat ćemo kroz izuzeća pokriti što više industrije – zaključio je.

18. svibanj 2024 14:19