Konferencijske vijesti
StoryEditor

Jednakost donosi nova radna mjesta i ekonomski rast

03. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

– Osigurati jednakost spolova u radnom okruženju znači pametno planirati ekonomiju. Jednakost donosi nova radna mjesta i ekonomski rast. Ukoliko se prisutnost žena izjednači s brojem muškaraca u poslovnom svijetu podaci MMF tvrde kako bi se do 2030 BDP u EU povećao za 12 posto – izjavila je Annika Strandhäll, ministrica socijalne sigurnosti Švedske, prilikom svog obraćanja okupljenima na Liderovoj konferenciji ’Žene u Biznisu.

Švedska je prema utjecajnom istraživanju poslovnog magazina The Economist već godinama najbolje rangirana zemlja kada govorimo o jednakosti spolova u ekonomiji, te je zajedno sa svojim nordijskim susjedima pokazala kako takva jednakost potiče i natalitet. No niti tamo sve nije bajno, tvrdi švedska ministrica. – Još uvijek 30 posto žena radi samo honorarne poslove, a u prosjeku žene zarade tek 87 posto muške plaće. Isto tako veliki problem je što na samom vrhu velikih kompanija prisutno tek 20 posto žena. Cilj moje vlade je da do sljedeće godine taj udio treba biti barem 40 posto. Ukoliko se to ne dogodi prirodnim tijekom stvari, zahtijevat ćemo uvođenje kvoti – tvrdi Strandhäll , članica vlade koja se predstavlja kao feministička, a što znači da je jednakost spolova u centru njihova politička programa.

O svojim iskustvima u poslovnim svijetu pričala je i Irena Dobosz, regionalna menadžerica za održivost i korporativne komunikacije Ikea-e. Ona je , kako kaže zahtjevna prema sebi, kao i prema svojim suradnicima. Ne voli kada ju se pita da li su to muške osobine. U Ikei, radi nešto više žena nego muškaraca, kada se govori o odjelu prodaje, no u upravljačkom odboru muškaraca je još uvijek nešto više, otkriva Dobosz.

29. travanj 2024 00:04