Kripto
StoryEditor

Portugal postaje utočište za kripto izbjeglice iz Ukrajine

23. Ožujak 2022.

Ukrajinska državljanka Maria Yarotska vozila se šest dana do Lisabona kako bi izbjegla rat u svojoj zemlji i u to vrijeme još je uvijek bila zaposlena.

Yarotskin poslodavac je NEAR, blockchain tvrtka koja ima ukrajinskog suosnivača, koja je nedavno osnovala ured u najzapadnijoj europskoj zemlji Portugalu. Tvrtka je postala pristaša ukrajinskih izbjeglica koje bježe iz zemlje nakon ruske invazije, a Yarotska se tamo osjeća kao kod kuće.

- Ovdje imam puno kolega. Oni će mi pomoći da legaliziram svoje dokumente kako bih mogla ostati - rekla je Yarotska iz svog privremenog stana u Lisabonu prošlog tjedna. 

Portugal je jedna od mnogih zapadnoeuropskih zemalja koje pružaju utočište raseljenim Ukrajincima, ali ima posebnu privlačnost za radnike u kripto industriji, budući da je portugalska vlada odlučila da želi postati kripto hub bez poreza na dobit. Pristupačni domovi, blage temperature i etablirana ukrajinska zajednica također su privukli kripto entuzijaste, a ukrajinska zajednica peta je najveća skupina stranih državljana u zemlji prije ruske invazije.

Od napada Rusije na Ukrajinu, Portugal je postavio crveni tepih za 13.000 Ukrajinaca koji bježe od razaranja u svojoj domovini, pojednostavljujući i ubrzavajući potrebne postupke ulaska. Portugalska imigracijska i granična služba priopćila je da je to otprilike isti broj Ukrajinaca koji su ušli u zemlju između 2015. i 2021., čime je ukupan broj porastao na 40.000, dok Ukrajinci postaju treća po veličini skupina iseljenika, nakon brazilskog i britanskog kontingenta.

Portugal je veliko tržište, kaže programer softvera

Programer softvera, Valentin Sotov, nakon što je pobjegao iz svoje domovine samo s ruksakom i prijenosnim računalom, vidi Portugal kao ključno tržište za kripto industriju. Razvija kripto-metaverse igru, Amber, i vidi Portugal kao veliku priliku za njegov proizvod jer je u mogućnosti raditi s mnoštvom IT-ovaca na jednom mjestu.

Doista, Portugal je domaćin godišnjeg Web Summita, važne tehnološke konferencije i mnogih neformalnih saziva u barovima u kojima se razgovara o vrućim kripto temama. Portugalski poduzetnici osnovali  su mali broj privatnih kripto startupa, vrijednih više od milijardu dolara. Anchorage Digital, banka digitalne imovine s uredima u sjevernom Portugalu, ima portugalskog osnivača.

Stephen Morais, upravljački partner u Indico Capitalu, tvrtki rizičnog kapitala koja financira Web3 startupe, fintech i umjetnu inteligenciju, pripada Telegram grupi s 250 kripto investitora koji su usmjereni na Portugal.

Mnogi kripto entuzijasti pridružuju se iz Španjolske

Kripto pristaše iz Španjolske prelaze granicu, nakon presude španjolske vlade da svi kripto vlasnici moraju prijaviti svoje vlasništvo kako bi spriječili utaju poreza.

- Dvije od svake tri osobe koje se dođu konzultirati sa mnom odlaze. Puno talenata odlazi u Portugal - izjavila je je Maria Extremadouro, odvjetnica u Vigu u Španjolskoj, specijalizirana za blockchain i kripto zakonodavstvo.

Možda će proći neko vrijeme prije nego što se ukrajinski iseljenici osjećaju kao kod kuće zbog jezične barijere i nepoznatog okruženja, ali Yarotska je pronašla dom i školu za svoju kćer.

- Mislim da je sigurno reći da sam dobro - rekla je Yarotska preko Telegrama ovog tjedna.

25. travanj 2024 16:51