Kripto
StoryEditor

Sam Bankman-Fried uhićen na Bahamima

13. Prosinac 2022.
Sam Bankman Fried

Nakon višetjednih nagađanja, Ministarstvo pravosuđa SAD-a službeno je podnijelo kaznenu prijavu protiv Sama Bankman-Frieda, bivšeg izvršnog direktora i osnivača FTX-a. Bankman-Fried uhićen je u ponedjeljak na Bahamima.

Državni odvjetnik Damian Williams objavio je na Twitteru da će optužnica biti otpečaćena u utorak ujutro. Pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim pitanjem, New York Times izvještava da su tužitelji južnog okruga New Yorka optužili Bankman-Frieda za tzv. žičanu prijevaru (wire fraud), zavjeru za žičanu prijevaru, prijevaru s vrijednosnim papirima, te zavjeru za prijevaru vrijednosnih papira i pranje novca.

Bankman-Fried bio je jedini član najužeg kruga FTX-a koji je uključivao Caroline Ellison, bivšu izvršnu direktoricu Alamede Research i bivšu djevojku SBF-a, te suosnivača FTX-a Garyja Wanga, imenovanog u optužnici.

Osim optužbi Ministarstva pravosuđa, američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) također se priprema podnijeti tužbu protiv Bankman-Frieda.

- Pohvaljujemo naše partnere u provedbi zakona što su osigurali uhićenje Sama Bankman-Frieda na temelju saveznih kaznenih prijava. Komisija za vrijednosne papire i burze je odvojeno odobrila optužbe koje se odnose na kršenje naših zakona o vrijednosnim papirima od strane g. Bankman Frieda, koje će sutra biti javno podnesene u Južni okrug New Yorka - izjavio je dužnosnik SEC-a Gurbir Grewal.

Bankman-Fried bio je ‘pod nadzorom‘ na Bahamima od raspada FTX-a u studenom. Pravna bitka između bahamske i američke vlade oko toga tko je nadležan u ovom slučaju odvijala se na sudu. Današnje optužbe su možda konačno riješile raspravu.

Očekivalo se da će osramoćeni bivši izvršni direktor svjedočiti pred Odborom za financijske usluge Zastupničkog doma američkog Kongresa dan nakon uhićenja, ali je odbio poziv na svjedočenje pred Odborom za bankarstvo američkog Senata u srijedu. Oba saslušanja će se vjerojatno nastaviti bez njega.

- Iznenađen sam kad čujem da je Sam Bankman-Fried uhićen na Bahamima po naputku državnog odvjetnika Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka. Javnost je nestrpljivo čekala da dobije ove odgovore pod prisegom pred Kongresom, a vrijeme ovog uhićenja uskraćuje javnosti ovu priliku - rekla je zastupnica Maxine Waters u priopćenju.

- Iako sam razočarana što sutra nećemo moći čuti od g. Bankman-Frieda, ostajemo predani tome da otkrijemo što se dogodilo i Odbor se raduje početku naše istrage sutra saslušanjem gospodina Johna Raya III - zaključila je.

Unatoč savjetima svojih odvjetnika, Bankman-Fried bio je na opsežnoj turneji medijske isprike, uključujući intervju s kolumnistom New York Timesa Andrewom Rossom Sorkinom na godišnjem Summitu DealBook i brojnim Twitter Spacesima.

Nekoliko agencija otvorilo je istrage o FTX-u i njegovom bivšem izvršnom direktoru, uključujući Ministarstvo pravosuđa, SEC, CFTC i niz američkih državnih regulatornih agencija.

Ako bude osuđen samo za wire fraud, Bankman-Friedu prijeti do dvadeset godina zatvora.

U međuvremenu, članovi Kongresa pozvali su predsjednika SEC-a Garya Genslera da svjedoči o postupanju i neuspjehu SEC-a da spriječi povijesni kolaps FTX-a.

26. travanj 2024 20:41