Kripto
StoryEditor

Pantera Capital pokreće novi kripto fond vrijedan milijardu dolara

26. Travanj 2024.
Pantera Capital

Upravitelj ulaganja u digitalnu imovinu Pantera Capital navodno želi prikupiti više od milijardu dolara za novi fond koji ulagačima nudi izloženost ‘punom spektru’ digitalne imovine.

Predviđen za pokretanje u travnju 2025., Pantera Fund V trebao bi služiti kao ‘all in one’ fond tvrtke, u odnosu na postojeći Liquid Token Fund, Early Stage Token Fund, Bitcoin Fund i Venture Funds, koji nude specifičniji fokus ulaganja.

Fond zahtijeva minimalnu alokaciju od 1 milijun dolara od kvalificiranih ulagača. Prvo zatvaranje zakazano je za 1. travnja 2025. Ograničeni partneri morat će uložiti najmanje 25 milijuna dolara, prema izvješću Bloomberga od 25. travnja.

Vlasnički kapital startupa, tokeni u ranoj fazi i likvidni tokeni su među vrstama imovine koje bi bile uključene u Pantera Fund V, prema web stranici Pantere.

Pantera drži ukupno 5,2 milijarde dolara imovine pod upravljanjem u svoja četiri postojeća fonda.

Prikupljanje od 1 milijarde dolara bilo bi najveće za industriju kriptovaluta od svibnja 2022., kada je tvrtka rizičnog kapitala sa sjedištem u Silicijskoj dolini Andreessen Horowitz prikupila rekordnih 4,5 milijardi dolara.

VC tvrtka Paradigm također navodno pregovara o povećanju do 850 milijuna dolara za novi fond za kriptovalute, što bi, u kombinaciji s Panterom, moglo signalizirati da se više institucionalnog kapitala vraća u sektor nakon oporavka tržišta 2023. godine.

Prošlog tjedna tvrtka rizičnog kapitala Andreessen Horowitz objavila je da je prikupila 7,2 milijarde dolara za ulaganje u nekoliko sektora usmjerenih na tehnologiju, uključujući GameFi i umjetnu inteligenciju. Međutim, fond od 4,5 milijardi dolara usmjeren na kriptovalute nije dobio nikakav dodatni kapital.

Više od 3,5 milijardi dolara slilo se u industriju kriptovaluta, prikupljeno kroz 604 runde financiranja do sada u 2024. Ako se trenutni trend nastavi, ovogodišnje financiranje na putu je da značajno premaši 9,3 milijarde dolara prikupljenih 2023., prema podacima RootData.

Unatoč nedavnom porastu, financiranje rizičnim kapitalom još uvijek je daleko od prethodnih najviših vrijednosti iz 2021. i 2022., kada je prikupljeno 31,2 milijarde, odnosno 29,3 milijarde dolara.

13. lipanj 2024 21:35