Kripto
StoryEditor

SEC službeno odobrio sve zahtjeve za spot bitcoin ETF

11. Siječanj 2024.
Bitcoin,ETF

Nakon godina odbijanja, američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odobrila je zahtjeve svih podnositelja za spot bitcoin ETF.

Prema podnesku na web stranici SEC-a, ETF-ovi svih 11 podnositelja zahtjeva odobreni su za trgovinu na nacionalnim burzama vrijednosnih papira kao što su NYSE, Nasdaq i CBOE.

Među podnositeljima su: Grayscale, Bitwise, Hashdex, BlackRock, Valkyrie, Ark Invest/21Shares, Invesco/Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity i Franklin Templeton.

Ovom objavom potvrđuju se prethodne obavijesti CBOE-a u kojima se navodi da će više spot bitcoin ETF-ova početi trgovati u 9:30 ujutro ET u četvrtak.

SEC je godinama odbijao spot ETF-ove zbog straha da temeljno spot tržište bitcoina nije bilo dovoljno regulirano i stoga nije prikladno za javna tržišta. Međutim, sudski gubitak za Grayscale u kolovozu je primorao agenciju da napravi novu procjenu ETF prijava.

- Komisija smatra da su prijedlozi u skladu sa Zakonom o burzi i pravilima i propisima koji se primjenjuju na nacionalnu burzu vrijednosnih papira - napisala je agencija u svom nalogu za odobrenje, dodajući da su njihova pravila dostatna za ‘sprječavanje prijevarnih i manipulativnih radnji i praksi’.

Povijesno odobrenje utire put za prvi regulirani proizvod kojim se trguje na burzi u SAD-u kako bi se investitorima omogućila izravna izloženost cijeni bitcoina bez potrebe da ga kupe ili brinu o skrbništvu. Ulagači će kupovati dionice u ETF-ovima koji drže bitcoin kao temeljnu imovinu.

BlackRock, najveći svjetski upravitelj imovinom, naplaćivat će naknade od 0,2 posto, dok fond ne dosegne 5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem (AUM). Bitwise slijedi 0,24 posto, dok Ark/21 i VanEck blago zaostaju s naknadama od 0,25 posto.

Naime, Ark 21 Shares će se odreći svih naknada za prvih šest mjeseci ili dok proizvod ne dosegne 1 milijardu dolara AUM.

Grayscale trenutno stoji kao bitcoin ETF s najvišom provizijom, naplaćujući stopu naknade od 1,5 posto svojim potencijalnim ulagačima.

Demokrati Caroline Crenshaw i Jaime Lizárrage dva su povjerenika SEC-a koja su glasala protiv odobrenja spot bitcoin ETF-a. Glasalo je 5 osoba, a zanimljivo Garry Gensler bio je presudan glas za odobrenje ETF-ova.

- Iako smo danas odobrili uvrštenje i trgovanje određenim spot bitcoin ETP dionicama, nismo odobrili niti poduprli bitcoin - piše u izjavi Genslera.

26. travanj 2024 01:56