Kripto
StoryEditor

Zašto će 2024. biti godina bitcoina

01. Ožujak 2024.

Ova se godina već se oblikuje kao godina transformacije za digitalnu imovinu općenito, a posebno za bitcoin. S odobrenjem spot bitcoin ETF-ova početkom godine i sljedećim halvingom zakazanim za travanj, već su vidljivi, a naziru se još veći ključni pomaci u ponudi i potražnji.

Razumijevanje ovih pomaka ključno je za razumijevanje uloge koju bi digitalna imovina mogla igrati u godinama koje dolaze jer pomažu u poticanju financijske dostupnosti diljem svijeta.

Što se tiče potražnje, SEC-ovo odobrenje spot bitcoin ETF-ova otvorilo je vrata za velike institucionalne igrače i značajan broj novih ulagača koji žele biti izloženi cijeni bitcoina izravno na svojim tradicionalnim investicijskim računima. Sada institucije i pojedinci ne moraju više kupovati kripto direktno na kripto mjenjačnicama, mogu pristupiti poznatom investicijskom instrumentu,ETF-u.

To će dugoročno potaknuti veću likvidnost i veću stabilnost cijena bitcoina. Jednako važno, SEC-ovo odobrenje predstavlja značajnu prekretnicu za sve veći legitimitet bitcoina kod etabliranih financijskih institucija.

Svakim danom Bloombergovi analitičari redovito izvještavaju o novom volumenu trgovanja i priljevima u ETF-ove. Od odobrenja rekordi su se rušili već nekoliko puta. Sami analitičari podacima su potkrijepili kako su novi ETF-ovi veliki hit na tržištu.

Prije dva dana bitcoin ETF-ovi ostvarili su volumen veći od sedam milijardi dolara, veći od QQQ-a, najvećeg tehnološkog ETF-a s 250 milijardi dolara u imovine pod upravljanjem (AUM).

Prije tri dana bitcoin ETF-ovi kupili oko 10 tisuća bitcoina, a izrudareno je samo 900 novih. Poslije halvinga taj će broj pasti na 450. Jednostavna matematika i osnove ekonomije. Zaključak je: potražnja uvelike premašuje ponudu.

Što se tiče ponude, nestašica bitcoina povećava se otprilike svake četiri godine sa svakim halvingom. Halving je proces u kojem se nagrada za rudare bitcoina prepolovljuje, smanjujući stopu izdavanja novih bitcoina za 50 posto. Sa sljedećim halvingom koji se očekuje u travnju 2024., nagrada za blok bit će 3,125 naspram 6,25 bitcoina danas.

To je povijesno dovelo do značajnih povećanja cijene bitcoina u mjesecima i godinama nakon svakog takvog događaja. Iako je stvarno vrijeme ovog događaja predvidljivo, tržištu treba vremena da pronađe novu cjenovnu ravnotežu. Gledajući prethodne halvinge, vidimo značajna povećanja u mjesecima i godinama nakon svakog.

Posljednji halving bitcoina dogodio se 11. svibnja 2020., kada se nagrada za blok smanjila s 12,5 na 6,25 bitcoina. Bitcoin je od tog događaja rastao po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 52 posto, pri čemu se najbrži rast dogodio u prvih devet do 12 mjeseci nakon događaja. Halving događaji prije 2020. proizveli su sličnu putanju.

Kombinacija ovih čimbenika čini uvjerljiv ulagački argument za bitcoin i nudi potencijalnu ulaznu točku. Krajolik digitalne imovine, posebice bitcoina, ove godine će se značajno promijeniti. Velika potražnja za spot bitcoin ETF-ovima i halving u travnju spremni su preoblikovati dinamiku ponude i potražnje bitcoina.

25. travanj 2024 08:18