Kripto
StoryEditor

Zbog visoke inflacije bitcoin pao preko 4 posto, ethereum preko 6 posto

14. Listopad 2022.

Godišnja stopa inflacije u SAD-u usporila je treći mjesec zaredom, ali je još uvijek puno veća nego što to Federalne rezerve ciljaju. Američki Zavod za statistiku rada objavio je u četvrtak najnovije izvješće Indexa potrošačkih cijena, pokazujući kako se inflacija u rujnu ohladila za 10 baznih bodova (0,1 posto). Cijena robe povećana je prošlog mjeseca za 8,2 posto na godišnjoj razini, što je 0,1 posto više od očekivanja ekonomista. CPI je na mjesečnoj razini povećan za 0,4 posto.

Iako je posljednjih nekoliko CPI podataka pokazalo kako je inflacija možda dosegnula vrhunac, tržišta su prvo negativno, pa zatim pozitivno reagirala na jučerašnje vijesti. Veliki američki burzovni indeksi, kao što su Dow Jones i Nasdaq 100, pali su prije trgovanja, dok je kripto tržište također zabilježilo nagli pad. Bitcoin je pao preko 4 posto, dok je druga najveća kriptovaluta, ethereum, preko 6 posto. No nekoliko sati kasnije uslijedio je oporavak, te se kripto tržište vratilo na prethodne razine.

Unatoč nadi kako će se inflacija brzo povući u smjeru cilja Fed od 2 posto, 8,2 posto pokazuje kako je ‘ljepljiva‘, te bi stoga mogla ostati visokom dulje no što se očekivalo. Visoka inflacija i spor gospodarski rast loša su vijest za rizičnu imovinu kao što je kripto.

Što radi Fed?

Trgovci su pozorno pratili inflaciju ove godine, budući da brojka ima ključan utjecaj na poteze Federalnih rezerva. Kako je inflacija porasla, središnja banka SAD-a odgovorila je agresivnom politikom zatezanja, povećavajući kamatne stope na 3 do 3,25 posto, što je razina koja nije zabilježena od globalne financijske krize 2008. godine.

Povećanje kamatnih stopa relevantno je za trgovce i ulagače jer često utječe na gotovo sve oblike investicija zbog rastućeg troška pozajmljivanja novca. Fed-ov ‘jastrebovski‘ stav vjerojatno je najveći čimbenik koji stoji iza oštrog pada od studenog 2021. godine.

Američka središnja banka je najmoćnija sila na svjetskim tržištima, a nedavna gospodarska kriza navela je predsjednika Jeromea Powella i njegov tim da zauzmu restriktivno stajalište koje je utjecalo na tržišta. Također je imalo i nekoliko popratnih učinaka, kao što je jačanje dolara u odnosu na druge globalne valute.

Fed je u više navrata navijestio kako se ‘nada‘ padu inflacije na 2 posto. Sadašnje procjene predviđaju da bi stopa sredstava mogla dosegnuti vrhunac od 4,6 posto 2023. godine, što bi značilo daljnje povećanje kamatnih stopa na horizontu. Powell obično najavljuje povećanje cijena na sastancima Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC). Posljednje dva trebala bi se održati u studenom i prosincu.

Što je sljedeće za kripto?

Budući da inflacija opada puževim tempom, moglo bi proći neko vrijeme dok kripto ne pokaže obnovljene znakove života. Brojni trgovci navijestili su kako bi Fed-ova promjena stava mogla poslužiti kao ključna prekretnica za tržište, budući da bi zaustavljanje rasta cijena smanjilo pritisak na rizičnu imovinu.

Milijarder i upravitelj hedge fonda Paul Tudor Jones izjavio je ranije ovog tjedna kako će promjena Fed-a vjerojatno dovesti do velikog rasta u različitim investicijama, uključujući kripto, ali je stavio naglasak na svoje komentare upozoravajući kako misli da su Sjedinjene Američke Države već u ili idu ka recesiji.

Dok se američko gospodarstvo smanjilo za dva uzastopna tromjesečja u prvoj polovici godine, Državni zavod za ekonomska istraživanja još uvijek nije objavio recesiju i nisu se pojavili nikakvi znakovi koji bi ukazivali na to da Fed još uvijek nije spreman pokazati milost tržištima. Powell je tijekom ove godine iznio slučaj kako je stopa nezaposlenosti u zemlji relativno niska kada se ispituje o stanju gospodarstva, pala je na 3,5 posto prošlog mjeseca. Jones i ostali upozorili su kako će Fed čekati veće stope nezaposlenosti prije nego stimulira gospodarski rast.

Bitcoin je povijesno bio označen kao ‘digitalno zlato‘ koje može djelovati kao zaštita od monetarne inflacije, i iako su se zagovornici kripta dugo nadali kako će klasa imovine trgovati neovisno od dionica i poteza središnje banke, ovogodišnja akcija glede cijena povećala je nade u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju. Budući da bitcoin još uvijek reagira na inflaciju i Fed, makro krajolik će vjerojatno morati biti poboljšan kako bi kripto zabilježio značajan rast.

19. travanj 2024 08:36