Lider trend
StoryEditor

Becoming Steve Jobs

24. Svibanj 2015.

S obzirom na popularnost Stevea Jobsa i literarnu atraktivnost njegovoga privatnog i profesionalnog života, pomalo iznenađuje da su od njegove smrti 2011. izašle tek dvije njegove biografije.

‘Becoming Steve Jobs’, za razliku od proslavljenije biografije Waltera Isaacsona ‘Steve Jobs’, objavljene odmah nakon njegove smrti, okrenuta je više poslovnoj strani velikoga gurua. Ipak, usprkos poslovnom fokusu, knjiga itekako zadire u osobno, a ovu varijantu koju nude autori neskriveno preferiraju glavešine u Appleu, otvoreno napadajući prvu biografiju kao pretjerano negativnu prema ‘velikom vođi’. Uz prežvakavanje već poznatih stvari, ova verzija nudi i informacije koje su dosad bile nepoznate, ali opet ne uspijeva ponuditi nedvosmislenu ocjenu Jobsa

Becoming Steve JobsBrent Schlender and Rick TetzeliCrown Publishing, 2015.

Ovaj vodič dio je izdanja Hrvatske obrtničke komore namijenjenih postojećim ili budućim obrtnicima, kojima HOK korisnim savjetima nastoji pomoći prilikom osnivanja i vođenja obrta. Savjetodavna služba Hrvatske obrtničke komore tako je na jednom mjestu skupila osnovne informacije, objašnjene na jednostavan način.U vodiču su obrađena sljedeća područja: otvaranje obrta, prava i obveze iz radnog odnosa, obrazovanje u obrtu, minimalni tehnički uvjeti, izdavanje licencija za prijevoznike, porezi, doprinosi i druge financijske obveze, računovodstveno poslovanje, financiranje obrta, ugovaranje posla, naplata potraživanja, izvansudsko i sudsko rješavanje sporova, tehnička pitanja i inspekcijski nadzor. 

Vodič za poslovanje u obrtuHOK, Zagreb, 2015.

Iako nije riječ o pukoj memoarskoj prozi, ‘Knjiga mojih života’ prva je Hemonova knjiga koja nije fikcija. A životi Aleksandra Hemona započinju u Sarajevu, tada mirnom jugoslavenskom gradu u kojem se dječakov život vrti oko uličnog nogometa i čarki s djecom iz susjedstva. Mladenački i studentski život nastavlja se u više-manje pankerskoj buntovnosti, pokušajima provokacije sustava američkom glazbom, amaterskom poezijom i entuzijastičnim novinarstvom. Zatim, zatekavši se slučajno u Chicagu, izdaleka promatra kako u Sarajevu izbija rat i grad završava pod opsadom, a on započinje novi život u dalekoj tuđini. Knjiga je potresna oda korijenima i obiteljskim vezama, posveta novom svijetu i posvuda rasutim, manje ili više izblijedjelim tragovima prošlog.

Knjiga mojih životaAleksandar HemonV.B.Z., Zagreb, 2015.

‘Ilirski ratovi’ dr. sc. Marina Zaninovića, doajena hrvatske arheologije, svojevrsna su kruna njegova opsežna životnog djela, vrhunac polustoljetnoga znanstvenog i pedagoškog rada posvećenog proučavanju Ilira i njihove uloge u antičkom svijetu. Knjiga proteže se na 495 stranica s više od 70 fotografija arheoloških lokaliteta i nalaza te mnoštvom zemljovida koji prikladno dopunjuju tekst. Djelo obrađuje razdoblje od početka prvog tisućljeća prije Krista do rimskog pokoravanja ilirske zajednice u prvom stoljeću poslije Krista. Zaninović je osobno obišao najveći dio terena koji obrađuje u knjizi. Svoju je stručnost i znanje začinio pitkim stilom čineći ovo djelo podjednako zanimljivim i korisnim studentima i stručnjacima te laicima, ljubiteljima stare povijesti.

Ilirski ratoviMarin ZaninovićŠkolska knjiga, Zagreb,2015.

28. travanj 2024 23:25