Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Njemački nekretninski div u gubitku od gotovo sedam milijardi eura

15. Ožujak 2024.
Njemačkafoto Shutterstock

Njemački nekretninski div Vonovia izvijestio je da je u 2023. godini poslovao s gubitkom od gotovo sedam milijardi eura, zrcaleći krizu u sektoru u uvjetima visokih troškova zaduživanja i gradnje.

Lanjski gubitak od 6,76 milijardi eura veći je deset puta nego u 2022. godini, kada je Europska središnja banka (ECB) počela podizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju u eurozoni, označivši kraj desetogodišnjeg razdoblja procvata na tržištu nekretnina.

Podsjećamo, u kolovozu prošle godine već smo pisali da je Vonovia zabilježila je više milijardi eura gubitaka i otpisa, a potražnja za građevinskim radnicima i dalje stagnira. Iako su problemi u sektoru nekretnina prisutni i u SAD-u i u Švedskoj, Njemačka je značajna jer je najveće europsko gospodarstvo te je najveće tržište ulaganja u nekretnine na kontinentu.

Vonovia je lani otpisala 10,7 milijardi eura vrijednosti 500 tisuća stanova, umanjivši vrijednost portfelja za 11,4 posto, na 84 milijarde eura.

- Pad vrijednosti najveći je u našoj povijesti - rekao je glavni izvršni direktor Rolf Buch novinarima u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji. Pojavile su se naznake stabilizacije, izjavio je Buch i preduhitrio pitanje o prognozi napomenom: ‘Nisam prorok.‘

Vonovia će nastaviti s prodajom stanova kako bi smanjila dug, poručila je uprava.

Podaci naglašavaju krizu u cijelom sektoru, obilježenu stečajevima, oštrim padom transakcija, nižim cijenama kvadrata i smanjenjem broja radnih mjesta u građevinarstvu.

Podsjećamo, novogradnja je u Njemačkoj još tijekom prve polovine 2023. godine pala za 47 posto u usporedbi s prosjekom zadnje tri godine, a potražnja za novim građevinskim dozvolama se spustila za 27 posto tijekom prvih pet mjeseci. Cijene stanova također su pale u prvom tromjesečju najviše otkako je njemački ured za statistiku počeo voditi podatke, za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Glavni čimbenik pada tržišta nekretnina bio je iznenadni i brzi porast kamatnih stopa od strane Europske središnje banke (ECB), koja pokušava suzbiti najvišu inflacije u zadnjem desetljeću.

No, porasli su i troškovi izgradnje, dok je potražnja za uredima i maloprodajnim prostorima oslabila nakon pandemije. Rat u Ukrajini također je njemačku imovinu učinio rizičnijom za strane ulagače.

Sektor nekretnina vrijedan je 670 milijardi eura i ključni je stup njemačkog gospodarstva, budući da zapošljava desetinu radnika i stvara gotovo petinu dodane vrijednosti, više i od automobilskog sektora, prema podacima udruge ZIA.

I najveći Vonovijini konkurenti LEG Immobilien i TAG Immobilien izvijestili su ovaj tjedan da su prošle godine poslovali u minusu koji je gubitak ‘trojke‘ podigao na 8,7 milijardi eura.

26. travanj 2024 22:49