Lider trend
StoryEditor

Financijski triler koji zrcali pohlepu i prevare Wall Streeta

06. Listopad 2013.

Razotkrivši događaje koji su izazvali slom 2008. i krizu koja i danas traje, Michal Lewis napisao je istinski financijski triler koji zrcali pohlepu, nemar, prevare, nesposobnost i oholost Wall Streeta.

Ključno je pitanje njegove knjige tko su oni koji su razumjeli rizik ugrađen u pretpostavku cijena nekretnina koje stalno rastu, rizik koji se svaki dan umnažao stvaranjem ezoteričnih umjetnih vrijednosnica utemeljenih na gomili sumnjivih hipoteka. Istražujući Lewis je pronašao osebujne ulagače koji su zgrnuli bogatstvo nepopularnim, proračunanim klađenjem na financijski raspad, gubitnike koje je teško simpatizirati, male ljude u sukobu s čudovišnim bankama i fondovskim menadžerima.

Michael LewisOklada stoljećaMate, Zagreb, 2013.

Posljednjih godinu dana tržište knjiga preplavljeno je knjigama koje analiziraju uzroke i tijek aktualne krize. Ogorčenje ‘običnog’ svijeta izlijeva se na stranice i stranice, koje u mnogim primjerima nalikuju na uzbudljive trilere. Fergusonova knjiga jedna je od njih, pa makar sâm kaže da je napisano mnogo knjiga o financijskoj krizi, za svoju se odlučio zato što su se ‘loši dečki’ izvukli, oni koji su sve zakuhali ni na koji način nisu odgovrali. Nema ni jedne kaznene optužbe za visokoga financijskog direktora povezanog s krizom, nema ni pokušaja da se naplati šteta od odgovornih. Njegova knjiga nije napad na bogate, nego na one koji su bogatstvo stekli zato što su imali dobre veze i bili pokvareni.

Charles H. FergusonNacija grabežljivacaTIMpress, Zagreb, 2013.

Bez ambicije da dade stručnu ocjenu, Đuro Tadić pokušao je knjigom o poznatom sisačkom aritektu Bori Stamboliji jednostavno ispričati jednu priču i sačuvati sjećanje na čovjeka i njegovo nedovoljno vrednovano i zanemareno djelo. A Stambolija je doista bio planer i graditelj modernog Siska u vremenu u kojem se nekadašnja varošica pretvarala jednu od najvećih industrijskih zona bivše države. Sisak je tada brižno arhitektonski planiran i graditeljski osmišljavan. Jedan od kreatora bio je i Stmabolija koji je, između ostalog, projektirao zgrade Osnovne škole 22. lipnja, Doma za starije i nemoćne osobe, Robne kuće Grama i mnoge druge kojima je promijenio vizuru grada Siska. (D. F.)

Đuro TadićKrugovi Bore StambolijeUdruga ‘Kultura vrijednosti‘, Sisak, 2013.

26. travanj 2024 00:43