Lider trend
StoryEditor

Iskren glas o ženskom razmišljanju Nore Ephron

25. Kolovoz 2013.

U svome posljednjem književnom nastupu ‘Ne sjećam ničega’ popularna Nora Ephron opet razumno, strogo, ali i duhovito, razmatra prošlost, sadašnjost i budućnost.

Tuguje zbog promjenjivosti suvremenog života i prisjeća se raznih događaja iz prošlosti koje (još) nije zaboravila. Zabilježila je kako se beznadno zaljubila u svoj posao (‘Novinarstvo. Ljubavna priča’) i kako se grubo odljubljivala od muškaraca (‘Ona riječ na R’), prepričava dogodovštine nakon dobivanja dugoočekivanog naslijeđa koje je imalo posve neočekivane posljedice (‘Moj život nasljednice’)... U svim svojim razmišljanjima daje iskren i simpatičan glas onomu o čemu razmišljaju žene određenih godina.

Nora EphronNe sjećam se ničegaAlgoritam, Zagreb, 2013.

Vladan je odrastao u Ljubljani uvjeren da mu je otac, bivši oficir JNA, umro početkom rata. Jedino se s nostalgijom sjeća odrastanja u Puli, jer otkako su se doseli u Fužine, majka i on postali su stranci. Kad otkrije da mu je otac general srpske vojske optužen za teške ratne zločine, ne preostaje mu drugo nego da krene u potragu. ‘Jugoslavija, moja domovina’ snažna je priča o propasti jednog svijeta, o sudbinama i osamljenosti, o borbama s duhovima prošlosti kojom je Goran Vojnović ponovno je pokazao zašto je danas najcjenjeniji mlađi slovenski pisac. Njegovi moćni likovi, prepuni ljubavi i oprosta, u romanu prožetome humorom propituju postjugoslavensku tranziciju.

Goran VojnovićJugoslavija, moja domovinaFraktura, Zagreb, 2013.

Otkako je Mark H. Moore objavio knjigu ‘Stvaranje javne vrijednosti’, javna vrijednost postala je ključan referentni okvir za tvorce javne politike i javne menadžere diljem svijeta. Ipak, političko, ekonomsko i socijalno okružje korjenito se mijenja, tako da su danas javni lideri i menadžeri pod pritiskom da pruže više toga za manje novca, da se djelotvornije angažiraju za građane i u civilnom društvu. Nova knjiga koncizno preoblikuje pristup i svrhu javne koristi u sadašnjemu promjenljivom kontekstu te pokazuje kako taj pristup može pomoći javnim voditeljima da reagiraju na izazove fiskalne strogoće te potaknu poboljšanja i inovacije.

John Benington, Mark H. MooreJavna vrijednostMate, Zagreb, 2013.

26. travanj 2024 20:50