Život
StoryEditor

Bill Gates sastavio listu pet najboljih knjiga svih vremena

29. Prosinac 2022.

Tradicionalni popis najboljih naslova milijarder je ove godine promijenio te naveo pet najboljih knjiga ikad

Milijarder, bloger i knjiški moljac, Bill Gates odlučio je uvesti malu promjenu u svoj tradicionalni popis najboljih knjiških naslova. Umjesto liste naslova u kojima je najviše uživao u 2022., priredio je popis književnih i publicističkih izdanja koje je nazvao ‘najboljim ikad‘ i to u različitim kategorijama:

1. Najbolji uvod u znanstvenu fantastiku za odrasle – Stranger in a Strange Land, Robert Heinlein

U američkog pisca znanstvene-fantastike, Roberta A. Heinleina njegov poslovni partner Paul Allen i Gates zaljubili su se još dok su bili klinci, a ovaj je naslov, još uvijek, Gatesu omiljeni ZF roman svih vremena. Priča je to o mladiću koji se, nakon odrastanja na Marsu, vraća na Zemlju i osniva vlastitu religiju. Roman vještog pisca potiče na razmišljanje o budućnosti, a, što je zanimljivo, najavljuje hipi-kulturu godinama prije nego se pojavila.

2. Najbolji memoari rock-zvijezde – Surrender, Bono

Autobiografski roman glazbenika Bona Voxa na američkom i britanskom tržištu je izašao prošlog mjeseca, a Gates ga je uvrstio na popis ne zato što mu je pjevač prijatelj, već zato što je, kako tvrdi, štivo izuzetno zabavno i inspirativno. Bono otkriva detalje svog života, putu dječaka iz irskog predgrađa do globalno poznate rock zvijezde i filantropa. Iako mu je, kako je zapisao, Bono prijatelj, mnoge priče u Surrenderu su mu bile potpuno nepoznate.

3. Najbolji roman o vođenju države – Team of Rivals, Doris Kearns Goodwin

Iako je na tržištu mnogo romana koji tematiziraju život američkog predsjednika Abrahama Lincolna, Gates ističe da je ovaj najbolji. Posebno mu se relevantnim čini sad kad se SAD, ali i čitav svijet, nose s različitim izazovima od pobuna, rasnih pitanja, dubokih ideoloških podjela. Goodwin je jedna od najboljih američkih biografa, a Team of Rivals njeno remek-djelo.

4. Najbolji vodič za savladavanje osobnih prepreka – The Inner Game of Tennis, Timothy Gallwey

Ova knjiga iz 1974. godine nije samo obavezna literatura za tenisače već i široku publiku koja iz nje može štošta naučiti. Gallwey u njoj postavlja tezu da je stanje uma jednako važno, ako ne i važnije, od fizičke spreme te daje izvrsne savjete kako, nakon pogrešaka, konstruktivno krenuti naprijed. Gates je njegove savjete nastojao slijediti i u svom životu.

5. Najbolja knjiga o periodnom sustavu – Mendeleyev‘s Dream, Paul Strathern

Povijest kemije puna je čudnih likova poput Dimitrija Mendeljejeva, ruskog znanstvenika koji je prvi kreirao periodni sustav elemenata nakon što mu se, navodno, ukazao u snu. Strathernova knjiga prati povijest periodnog sustava te njene tragove pronalazi i u staroj Grčkoj. Ova je knjiga, zapisuje Gates, fascinantan pregled razvoja znanosti, ali i ljudske znatiželje tijekom tisućljeća.

26. travanj 2024 14:10