Lider trend
StoryEditor

Stotinu Volva sudjelovalo u EuroFOT-u

27. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Finalni izvještaj europskog EuroFOT istraživačkog projekta, u kojem je sudjelovalo 28 europskih kompanija i organizacija, potvrdio je da sigurnosni sustavi Volva značajno pomažu vozaču prilikom izbjegavanja prometnih nezgoda.

Tako automobil opremljen prilagodljivim tempomatom i sustavom upozorenja na udarac, smanjuje rizik od naleta na vozilo ispred do 42 posto. Veliki europski test aktivnih sigurnosnih sustava na terenu (EuroFOT) istraživački je projekt, podržan od europskih fondova. Uključuje 28 organizacija, a švedski predstavnici su Volvo Car korporacija, Volvo Trucks i tehnološki univerzitet Chalmers.Stotinu primjeraka modela Volvo V70 i XC70, s ukupno 263 vozača sudjelovalo je u EuroFOT istraživanju. Svi su automobili bili opremljeni kamerama i senzorima koji su pratili svaki dio vožnje tijekom 18 mjeseci. To znači da su se i najmanji incidenti ili kritične situacije mogle proučiti i ocijeniti. Ti su automobili dali sigurnosnim ekspertima Volva nejverovatnu količinu podataka iz 3 milijuna prijeđenih kilometara.

EuroFOT se temeljio na analizi pet tehnoloških rješenja Volva: ACC (Adaptive Cruise Control) - prilagodljivi tempomat koji održava razmak od vozila ispred, CW (Collision Warning) - upozorava u slučaju neizbježnog udarca u vozilo ispred, te priprema kočnice za odlučnije korištenje, BLIS (Blind Spot Information System) - upozorava na vozila koja se nalaze u mrtvom kutu s obje strane vozila, LDW (Lane Departure Warning) - upozorava vozača na neželjeno prelaženje vozne trake i DAC (Driver Alert Control) - otkriva i upozorava vozača u slučaju umora i manjka koncentracije.

Finalni EuroFOT izvještaj pokazuje da prilagodljivi tempomat i sustav upozorenja na nalet na vozilo ispred značajno doprinose sigurnosti. Prednosti su najveće na autoputu gdje je rizik naleta na vozilo ispred smanjen do cijelih 42 posto. Testni vozači su ovaj sistem koristili u preko 51 posto ukupnog vremena provedenog za upravljačem. Čak 80 posto vozača ocijenilo je sustav korisnim i ugodnim, a njih 94 posto se osjećalo sigurnije. Kada je u pitanju upozorenje na nalet na vozilo ispred, 70 posto vozača osjetilo je povećanje sigurnosti.Kada su u pitanju drugi sigurnosni sistemi, fokusirani na umor, održavanje pravca i praćenje vozila u mrtvom kutu, trend je također pozitivan.

28. travanj 2024 06:14