Lider trend
StoryEditor

Volvo testira automobile koji sami voze

08. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

‘Vozi me‘, pilot projekt samovozećih automobila kompanije Volvo, ovih je dana testiran na ulicama švedskog grada Gothenburga.

Volvo će tako imati vodeću ulogu u prvom svjetskom projeku autonomne vožnje koji će uključivati 100 samovozećih automobila koji će svakodnevno koristiti oko 50 kilometara odabranih putova u i oko Gothenburga do 2017. godine.

Cilj projekta, kojeg podupire vlada Švedske, je naglasiti društvenu korist autonomne vožnje te Švedsku i Volvo pozicionirati kao lidere budućeg razvoja prometa.

-Naš je cilj osigurati vozačima da upravljanje prepuste automobilu tako da se za vrijeme vožnje mogu posvetiti drugim stvarima.- rekao je Volvov stručnjak Eric Coelingh te dodao kako su analizom prometnih nesreća došli do zaključka da su gotovo sve nesreće izazvane ljudskom greškom, sugerirajući time da će autonomni automobili poboljšati sigurnost na cestama.

Ideja je stvoriti automobil koji će funkcionirati u skladu sa svim prometnim pravilima, što uključuje i potpuno automatizirano parkiranje. Vozači će tako moći planirati vožnju, odnosno kombinirati autonomnu i aktivnu vožnju.

Video možete pogledati OVDJE

29. travanj 2024 06:08