Tehnopolis
StoryEditor

Facebook profile pretraživat ćemo po po ključnim riječima

31. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

U Facebooku su shvatili da korisnici žele koristiti mobilne uređaje kako bi pretraživali sadržaj koji su njihovi Facebook prijatelji objavljivali u prošlosti. I rade na tome.

Kompanija je izbacila novu verziju pretraživača za mobilne uređaje koja omogućava pretraživanje po ključnim riječima na profilima prijatelja. Ova vijest ne iznenađuje i nije neka novost kada je Facebook u pitanju. Dok je Facebookova poboljšana verzija pretraživača, Graph Search, još bila u povojima, tvrtka je najavila da će omogućiti pretraživanje postova i komentara.

Prošlog je siječnja Facebook počeo raditi na Graph Search tražilici za mobilne uređaje pa se pretpostavlja da je ovaj novi test zapravo posljednji u nizu testova Graph Search tima.

Ova mogućnost, iako rezervirana samo za mobilne uređaje, mogla bi transformirati i oglašavanje na Facebooku. Primjerice, ako upišete ‘yoga pants Sally Smith‘ jer vas zanima koje je hlače za jogu vaša prijateljica preporučila prošlog mjeseca, to bi mogao biti signal za oglašivače da ste zainteresirani za hlače za jogu.

Ovo će zasigurno izazvati zabrinutost oko privatnosti, iako će Facebookovi rezultati pretraživanja uključivati samo one rezultate koji su javni, odnosno rezultate koje su vaši prijatelji objavili kao javne.

29. travanj 2024 13:53