Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft i Samsung se udružuju kako bi istisnuli Google

26. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Microsoft je u ponedjeljak najavio unaprjeđivanje partnerstva sa Samsungom. Naime, Microsoftov Office paket i aplikacije bit će unaprijed instalirane u Samsungove uređaje koji imaju Googleov Android operativni sustav.

Microsoft je objavio i kako je isti ili sličan dogovor postignut s još jedanaest proizvođača smartphonea koji koriste Android, uključujući Dell. Riječ je o aplikacijama kao što su Microsoft Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive i Skype.

Ovakav dogovor oslanja se na prošlomjesečni dogovor Microsofta i Samsunga, kada je Samsung pristao unaprijed instalirati Microsoftove cloud aplikacije u najnovije uređaje Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge.

Partnerstvo Microsofta i Samsunga zanimljiv je način suprotstavljanja Googleu. Google je kreirao Android operativni sustav i besplatno ga dijeli proizvođačima smartphonea. Profit se nalazi u postotku od kupljenih aplikacija.

Iako Microsoft na ovaj način neće pretjerano naštetiti Googleu, dogovor sa Samsungom je korak u tom smjeru. Naime, Samsung profitira na obećanju o mogućnosti brisanja unaprijed instaliranih aplikacija. To znači da će korisnici zapravo moći izbrisati Microsoftove aplikacije, ali isto tako će moći izbrisati i Googleove, uključujući, primjerice, Gmail te čak i Google pretraživač.

28. travanj 2024 05:45