Bar code
StoryEditor

Dokaz povezanosti pojmova ‘kriza‘ i ‘prilika‘

26. Ožujak 2010.

Kako se kriza oduljila, tako je sve više onih koji su zaboravili na uzrečicu: Kriza je prilika. A još je više onih koji su u međuvremenu zaboravili da kriza ipak neće trajati vječno. Tako Ivica Todorić, odnosno njegova ekipa stratega u Agrokoru, na hrvatskom trgovačkom prostoru ostaje jedan od rijetkih koji se krizom doista koristi kao prilikom. Kada kriza prođe a kupci ponovno počnu trošiti, gdje će kupovati bijelu i smeđu tehniku? U specijaliziranim trgovinama?

Ne, jer su neke u krizi posve propale, a druge prekriženih ruku čekaju da kriza prođe, za to vrijeme gubeći svoje pozicije. Misle da nije dobro vrijeme za tržišnu ekspanziju. I varaju se. Upravo je vrijeme da se duboko posegne u sve moguće rezerve, u sve moguće izvore financiranja i da se iskoriste sve one rupe koje su na tržištu nastale propašću konkurencije. Vijest da je Agrokor pokazao interes za ulazak u Pevecove prodajne centre u prvi me mah iznenadila jer Konzum percipiram kao trgovinu pretežno prehrambenim artiklima. Pa ne bi valjda Konzum ponovio ključnu pogrešku Zdravka Peveca i prodavao hranu između drvne građe i umjetnoga gnojiva? Međutim, pogrešku u pristupu imala sam ja. Konzum više ne treba percipirati kao trgovinu pretežito prehrambenim artiklima. Konzum treba početi percipirati kao trgovinu veoma širokog asortimana, kakve su i najveće svjetske kompanije koje se bave maloprodajom.

I zato Agrokor istodobno pokazuje interes za ulazak u Pevecove prodajne centre te ineteres za uvođenje većeg asortimana uređaja za kućanstvo na Konzumove police. Samo propašću Peveca i Vemila te izbacivanjem bijele i smeđe tehnike iz HG Spota na tom je segmentu tržištu ostalo prostora u vrijednosti od oko milijardu i pol kuna. Agrokor već radi na tome da ih prebaci k sebi. A ne treba ni sumnjati da će, kada jednom to učini, u kratkom vremenu taj iznos udvostručiti. Drugu milijardu i pol uzet će onima koji sada prekriženih ruku čekaju da kriza prođe a ne vide da za njih prava kriza tek dolazi. I to ponajprije zato što su zaboravili da je kriza doista i prilika.

 

 

 

 

 

28. travanj 2024 00:06