Pravda za sve
StoryEditor

Građani uočavaju pravnu nesigurnost tek kad ih se ošteti

07. Veljača 2013.

Javila se čitateljica kojoj su ovih dana oduzeli dionice u ‘squeeze outu‘ u virovitičkom Viru. Čitateljica i njezino dvoje djece naslijedili su dionice u toj šećerani od preminulog supruga, odnosno oca koji je te dionice stekao kao branitelj.

Čovjek je preminuo, a te su dionice postale ostavština i obiteljska uspomena.Ovih dana čitateljici i obitelji na njihove su račune uplaćeni neki iznosi i obaviješteni su da su u postupku ‘squeeze outa‘ izvlašteni, odnosno da te dionice više nemaju. U razgovoru je čitateljica rekla da nju i njezinu djecu ne zanima novac, pa ni te oduzete dionice u smislu novčane vrijednost, nego isključivo kao uspomena koja im je bez pitanja pravnim nasiljem oduzeta.

Pravno nasilje Čitateljici i njezinoj obitelji, međutim, dionice su oduzete na osnovi vrijedeće zakonske odredbe. I nema smisla da se čitateljica i njezina obitelj pozivaju na ustavne odredbe o nepovredivosti vlasništva. U slučaju ‘squeeze outa‘ vrijedeća zakonska odredba ima veći pravni učinak od Ustava Hrvatske, koji je tobože temeljni zakon. Proteklih godinu dana usvojeno je niz propisa kojima se svjesno i namjerno smanjuju ili ograničavaju prava i stvara pravna nesigurnost. Nekritičko usvajanje sve gorih zakona poprimilo je takve razmjere da se više ne može govoriti o slučajnosti ili nekompetenciji zakonodavca, nego o trendu usvajanja neustavnih zakona.Pojedinci - građani počinju uočavati sve veću pravnu nesigurnost tek kad ih pozivajući se na neki propis za koji dotad tzv. obični ljudi u pravilu nisu ni čuli neka državna služba u upravnom postupku, ili sud u sudskom postupku, obesprave ili im nanesu štete. A treba reći i da se trenutačno predlaže nova zakonska tvorevina kojom se suprotno ustavnim načelima još više dopušta da (veliki strani) privatnik oduzima vlasništvo (manjim domaćim) privatnim vlasnicima. Dosad se imovinu moglo izvlašćivati (nacionalizirati) samo u javnom, a ne i u privatnom interesu. Sve tobože zbog ‘stvaranja pozitivne investicijske klime‘. A pitanje je zašto se u Hrvatskoj mora ‘stvarati pozitivnija investicijska klima’ jačanjem državne represije, povećavanjem pravne sigurnosti, devastacijama povijesnih, kulturnih i prirodnih cjelina?

Zakonski apsurdi Kolegica Katica Amidžić Peročević u časopisu RRIF pita koliko je ova vlada pridonijela ‘stvaranju pozitivne investicijske klime’, primjerice, usvajanjem Zakona o oporezivanju dividende, retroaktivnim oporezivanjima deset i više godina unatrag? Ili koliko tom tako važnom cilju pridonose izmjene Općega poreznog zakona prema kojima u izvansudskom upravnom postupku poreznici mogu plijeniti privatnu imovinu menadžerima i članovima trgovačkih društva (tzv. proboj pravne osobnosti u poreznom postupku). Na javnom skupu pravnika prof. Mihajlo Dika pročitao je rečenicu iz odredbi o tzv. predstečajnom postupku: ‘da će se dokumenti trajno arhivirati’. Nakon toga uslijedilo je sprdanje s tom odredbom. Prof. Dika objasnio je da se postupak može obustaviti, a da formulacija da će se ‘isprave trajno arhivirati’ procesno jednostavno ne znači ništa. U Zakon o fiskalizaciji ugrađene su odredbe prepisane iz Zakona o platnom prometu koji je prestao važiti još 2002. godine, odredbe u kojima se kaže da banke provode ovrhe i da se primjenjuje redoslijed plaćanja, a u međuvremenu je propisano da ovrhe provodi Fina i da se redoslijed plaćanja više ne primjenjuje.

30. travanj 2024 19:34