Pravda za sve
StoryEditor

Poduzetnici čekaju milost Vukovarsko - srijemske županije

30. Siječanj 2014.

Žali mi se neki dan jedan zagrebački obrtnik da je ovršen zbog duga državi od 13,5 tisuća kuna. Slegnem ramenima, raširim ruke i kažem mu: ‘Ha, šta možeš!‘ Drugi pak obrtnik, Saša Granat iz Đurđenovca u Osječko-baranjskoj županiji, ne može naplatiti svoje usluge od Vukovarsko-srijemske županije, točnije od županijske tvrtke Eko-sustav.

Vukovarsko-srijemska županija raspisala je natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti u zgradarstvu kod fizičkih osoba. Svi oni kojima je odobreno sufinanciranje dobili su vrijednosni kupon koji omogućuje sufinanciranje do 50 posto vrijednosti ugrađenog materijala i radova, a najveći iznos može biti 37.500 kuna. Jedan od stotinjak građana Vukovara (poznato nam je ime i prezime) podigao je spomenuti vrijednosni kupon da bi izmijenio stolariju u svom stanu.

Građani ispred obrtnika Naš je Vukovarac sklopio ugovor s roletarskim obrtom Granat iz Đurđenovca. Isplatio je pola novca Saši Granatu te mu predao vrijednosni kupon na temelju kojeg će od županijske tvrtke Eko-sustav naplatiti preostalih pola svote. Tako je u teži položaj postavljen obrtnik u odnosu na fizičku osobu jer je obrtnik taj koji traži od Županije drugu polovicu novca. Pomalo je to nelogično jer, primjerice, kod dobivanja sredstava iz fondova EU investitor mora sam isfinancirati projekat i tek onda će dobiti dio novca kao povrat sredstava. Doduše, moguće je dobiti povrat i u fazama, ali i te faze prvo mora isfinancirati investitor. Ovdje je pak obrnuto, a pretpostavljamo da su se u Vukovarsko-srijemskoj županiji rukovodili time da je lakše obrtniku sačekati mjesec dana od predaje Potvrde o izvedenim radovima pa da mu se isplati ostatak, nego da fizička osoba isplati izvođaču u cijelosti i tek onda se naplati od Županije. Možemo reći da ni obrtnicima nije lako čekati nekoliko desetaka tisuća kuna mjesec dana, ali to je stvar političke procjene onih koji donose pravila igre.Ne bi to opet bio neki veliki problem da je županijska tvrtka Eko-sustav ispunila svoj dio obveze, odnosno da je obrtu Granat isplatila tih nekoliko desetaka tisuća kuna mjesec dana nakon izdane Potvrde o izvedenim radovima. U Potvrdi u točki 5. piše: ‘Pregledom izvedenih radova zaključuje se da su radovi izvedeni prema ugovornom troškovniku, što potpisom ovog zapisnika potvrđuju korisnik, predstavnik izvođača i predstavnik Vukovarsko-srijemske županije. S obzirom na to da je Potvrda potpisana lani 21. listopada, to je trebalo značiti da će Granat preostali novac dobiti najkasnije za 30 dana.

Prebacivanje loptice Prošla su već dva mjeseca od krajnjeg roka isplate, novca nema, a Saša Granat polako već gubi strpljenje. Kaže da se nekoliko puta obraćao Eko-sustavu, pa Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja ga je vraćala na Eko-sustav, a u toj su ga pak tvrtki uvjeravali da je problem u tome što iz Ministarstva financija nisu doznačena sredstva.Granat je među onima koji najmanje potražuju jer ima obrta i tvrtki koje su potpisivale desetke takvih ugovora. Procjenjuje da je vrijednost takvih radova u 2013. u toj županiji bila šest milijuna kuna; znači da je Vukovarsko-srijemska županija (tj. Eko-sustav) ostala dužna poduzetnicima oko tri milijuna kuna. Em su tvrtke i obrte stavili u nepovoljniji položaj, zašto uvijek mogu naći argument, em im ne plaćaju na vrijeme. Primjeri zagrebačkog i đurđenovačkog obrtnika lice su i naličje odnosa države prema gospodarstvu. Ha, šta možeš!

27. travanj 2024 19:58