Pravda za sve
StoryEditor

Uvođenjem JOPPD-a obrtnici samo dodatno plaćaju knjigovođe

03. Srpanj 2014.

Od početka godine za obrtnike i poduzetnike uveden je obrazac JOPPD (Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja). Svaki mjesec moraju ga dostaviti Poreznoj upravi elektronički ili u papirnatom obliku. Uveden je najviše zato da bi se evidentirala poslovna putovanja i kontrolirali putni nalozi.

U Poreznoj upravi kažu da je tako ukinuta obveza podnošenja čak šest drugih obrazaca, a prednost je i to što se predaje na jednome mjestu te služi kao zajednički obrazac dviju ustanova: Porezne uprave i Regosa. Cilj je bio smanjiti broj ustanova kojima podnositelji izvješća podnose izvješća.

Dodatni posao za knjigovođe - Proširen je skup podataka koji se prikupljaju na obrascu JOPPD u odnosu na one koji su se prikupljali ukinutim obrascima. Sad se prijavljuju i isplate primitaka koji se ne smatraju dohotkom, odnosno isplate primitaka na koje se ne plaća porez na dohodak - kažu.Još su dodali da je uvođenje tog obrasca ‘samo dio sveobuhvatnog projekta koji je počeo uvođenjem osobnog identifikacijskog broja (OIB), a čiji je cilj na jednome mjestu u svakom trenutku sagledati ukupne primitke/dohotke određene osobe‘.Sve je to u redu, ali čini se da je država ovim olakšala samo sebi, ali ne i poduzetnicima. Pogotovo ne obrtnicima, pa ako hoćete i novinarima koji su u tzv. registru poreznih obveznika i primaju bruto plaću na svoj račun te sami dalje plaćaju obveze državi. Do sada su se putni nalozi evidentirali u godišnjoj prijavi Poreznoj upravi, a sada se to mora činiti svaki mjesec. Poduzećima je to lakše jer imaju svoje računovodstvo koje se prilagodilo novim pravilima pa dalje rade bez dodatnih troškova. Međutim, problem imaju obrtnici, novinari i srodne djelatnosti, koji o knjigovodstvu najčešće ne znaju ništa i imaju svoga knjigovođu kojeg posebno plaćaju, a kojemu je to sada dodatni posao.Primjerice, razgovarao sam s nekim kolegama koji, em što moraju svaki mjesec pripremati račune te slati ih knjigovođi, em sada moraju dodatno platiti knjigovođu jer je riječ o dodatnoj usluzi. Dakle, što se olakšalo toj skupini poduzetnika? Ništa.

Ni referentima nije jasno I neki porezni referenti koje poznajem nezadovoljni su novim pravilom. Kažu da je to samo maltretiranje poduzetnika jer uopće ne vide smisao da se izvješća o putnim nalozima dostavljaju svaki mjesec.- Od gomile papirologije kojom sam zatrpan sad nam ‘uvaljuju’ još i to. Doduše, poduzetnici to uglavnom šalju elektronički, ali i onima koji izvješća dostavljaju na papiru mogu samo reći da je to besmisleno trošenje papira. Da se malo našalim, ta obveza čak nije ni ekološka. Nije mi jasno zašto se sada to radi kad će se na kraju godine sve moći vidjeti u godišnjoj prijavi, a mogu se pregledati i poslovne knjige. Kolege koji rade sa mnom misle isto - veli referent.To je doista tako. Sjećam se da sam 2009. predao godišnju prijavu za prethodnu godinu. Nešto nije bilo jasno, poreznici su me pozvali i kad sam donio knjigu poslovanja, otkrivene su sitne pogreške koje su naknadno, sad se ne sjećam točno kako, ispravljene.Dakle, sve se može vidjeti i nakon godinu dana, pa je najveća promjena ta da knjigovođe više plaćamo.

28. travanj 2024 20:55