Tehno
StoryEditor

Muskovo bogatstvo palo za 15 milijardi dolara nakon predstavljanja robotaksija

16. Listopad 2024.
Elon Musk, Tesla, Optimus

Bogatstvo Elona Muska, glavnog izvršnog direktora Tesle, smanjilo se za 15 milijardi dolara nakon predstavljanja prvog Tesla robotaksija, nazvanog Cybercab, piše Fortune. No, unatoč ogromnom padu, Musk i dalje ostaje najbogatija osoba na svijetu s imovinom od oko 240 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Dionice Tesle, koje su prije predstavljanja iznosile oko 240 dolara po dionici, pale su na 217 dolara do petka. U utorak poslijepodne dionice su se blago oporavile, dosegnuvši cijenu od 220 dolara.

Na događaju pod nazivom ‘We, Robot‘, Musk je najavio da će Tesla Cybercab biti dostupan prije 2027. godine s cijenom od 30 tisuća dolara. Međutim, Musk je naknadno priznao da zna biti ‘preoptimističan‘ kada su u pitanju vremenski rokovi. Osim robotaksija, tvrtka je predstavila i autonomno vozilo nalik autobusu, nazvano Robovan a pokazani su i humanoidni roboti pod nazivom Optimus.

Iako su neki analitičari, poput Dana Ivesa iz Wedbusha, hvalili događaj, drugi su bili kritičniji. Analitičari Wells Fargo banke, predvođeni Colinom Langanom napisali su kako je događaj uspio izazvati medijsku pažnju, ali je bio manjkav u detaljima. Posebno su istaknuli da su Cybercab demonstracije održane na zatvorenom poligonu u kontroliranim uvjetima, dok konkurentni Waymo već odrađuje 100 tisuća autonomnih vožnji tjedno u velikim gradovima. Također su primijetili napredak u razvoju robota Optimus, ali su doveli u pitanje njihovu primjenu i ekonomsku isplativost.

- Predstavljanje nije ponudilo mnoge detalje koje su ljudi očekivali. Demonstracije su bile kratke i provedene u jednostavnom okruženju - izjavio je Langan za Fortune.

Mate, jesi li to ti?

Tijekom događaja pojavile su se informacije da su roboti Optimus bili djelomično kontrolirani ljudskom rukom. Iako su roboti bili sposobni samostalno hodati zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, mnoge druge radnje, poput posluživanja pića ili interakcije s posjetiteljima, bile su upravljane pomoću daljinskog upravljača. 

Videozapisi sa društvenih mreža pokazuju redove robota kako hodaju bez pomoći, no kasnije je potvrđeno da su za složenije zadatke bili potrebni ljudski operateri. Prema izvorima iz Tesle, roboti su hodali autonomno, ali su u mnogim drugim aspektima ovisili o ljudskom nadzoru.

Elon Musk je izbjegao detaljno govoriti o trenutnim mogućnostima autonomije robota, već se više fokusirao na buduće planove. Naveo je kako je cilj Tesle stvoriti robote koji će moći raditi ‘bilo što što želite‘. Ipak, trenutni razvoj pokazuje da je taj cilj još uvijek daleko od realizacije.

16. listopad 2024 13:36