Tehno
StoryEditor

Nema straha od umjetne inteligencije, stigao najgluplji chatbot na svijetu

07. Ožujak 2023.
2dumb2destroy chatbot

U posljednje vrijeme pametni, umjetnom inteligencijom pokretanih Chatbotovi preplavili su internet. ChatGPT izazvao je pomutnju među ljudima koji su se u trenu počeli bojati za svoja  radna mjesta misleći kako će ih ova umjetna inteligencija uskoro zamijeniti.  Kako bi obuzdali strah od umjetne inteligencije, a pritom se i dobro zabavili, dvojica prijatelja Craig Shervin i Steve Nass, zaposleni u jednoj marketinškoj agenciji u New Yorku odlučili su napraviti najgluplji chatbot na svijetu.

- S toliko govora o tome da će umjetna inteligencija ljudima ukrasti poslove, osobito raznim piscima, ljudi imaju egzistencijalnu krizu, pa se pitaju ‘jesmo li potrebni?‘  Zbog toga smo odlučili napraviti umjetnu inteligenciju tako glupu da nikad ne može prijetiti krađom nečijeg posla ili izazvati bilo kakvu egzistencijalnu krizu – rekao je Craig Shervin za BuzzFeed News.

Dvojac je svoj chatbot nazvao ‘2dumb2destroy‘, a umjesto da je treniran ogromnim skupovima podataka, kao recimo ChatGPT, ovaj je istreniran totalnim sranjima, glupostima i debilnim filmovima na koje smo okidali kao djeca 90-ih godina. Tako ovaj chatbot posjeduje znanja iz, recimo, svih sedam Policijskih akademija, daje odlične savjete kao Frank Dreblin iz filmova Goli pištolj, a tu si i pametni citati Ralpha Wigguma, sina od šefa policije u Simpsonsima ali i mnoge dosjetke iz Zoolandera, serije U Uredu i mnogih drugih trash komedija i humorističnih serija.

Ipak, izrada glupog chatbota zahtjeva malo pameti, pa su Nass i Shervin napravili  2dumb2destroy od OpenAI-jevog GPT-3. Osim što su ga prisilno hranili glupim citatima iz filmova i serija također su ga uvježbavali na nekim stvarima iz stvarnog života, poput nespretnih govora Georgea W. Busha i mudrih razmjena koje se odvijaju na forumima poput bodybuilding.com.

Osim što je glup, ovaj chatbot može biti i prilično zabavan. Kada sam ga upitao koliko je zapravo glup, odgovorio mi je da je toliko glup da je pokušao ribu utopiti u vodi. Na pitanje, što misli o pravom  ChatGPT-u, kaže kako je on dobar za ljude koje nemaju prijatelje.

Pitao sam ga da mi da i najbolji životni savjet, na što je on odgovorio. ‘Ako ikad ispustiš ključeve u lavu, tamo ih i ostavi‘.

Ovaj mu savjet zapravo i nije tako glup.

25. travanj 2024 09:22