Tehno
StoryEditor

Novi AI generator: Postojeći filmići dobivaju novu radnju i likove

12. Veljača 2023.

Specijalist za umjetnu inteligenciju i video, startup Runway, upravo je objavio svoj generativni AI model koji može transformirati postojeće videozapise u posve drukčije klipove naruči li se to od njega tekstom ili slikom. Njegov model Gen-1 mogao bi učiniti videu isto ono što je AI generator Stable Diffusion lani napravio slikama – uzdrmati cijelu produkciju.

Gen-1 radi u oblaku putem internetske stranice Runway, a trenutačno je dostupan nekolicini pozvanih korisnika. Za nekoliko tjedana, najavljeno je, moći će ga upotrebljavati svi koji su se na toj stranici upisali na listu čekanja, možda fascinirani objavljenom demonstracijom njegovih performansi. Prikazano je npr. kako Gen-1 pretvara knjige na stolu u noćni urbani pejzaž. Cristóbal Valenzuela, suosnivač i CEO Runwaya, startupa koji je u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta u Münchenu i razvio prvu verziju Stable Diffusiona, izjavio je kako uistinu vjeruje da će 2023. biti godina videa.

Godinama pomaže tiktokerima i kreatorima videa u uređivanju njihovih djela, a od Stable Diffusiona distancirao se nakon što ga je preuzeo britanski Stability AI, a medijska kuća Getty Images tužila zbog nedopuštene upotrebe njezinih slika u treniranju AI modela. Softver Gen-1 doima se mnogo zrelijim od generatora teksta u video kakvi su, primerice Metin Make-a-Video i Googleov Phenaki. Sličan je Dreamixu, generativnom AI-ju koji je Google predstavio prošli tjedan, ali čini se da je korak ispred. Budući da transformira postojeće snimke, može proizvesti mnogo dulje i kvalitetnije videozapise od većine dosadašnjih modela.

17. travanj 2024 02:50