Tehno
StoryEditor

Stvorene bakterije za ugljično negativnu proizvodnju

27. Veljača 2022.
boje i bakterije

Nalik na postupak kuhanja piva, istraživači kompanije LanzaTech razvili su metodu kojom bi se s pomoću umjetne bakterije mogli proizvesti lakovi, boje, razrjeđivači, a i dezinficijensi za ruke bez ikakva ugljičnog otiska. Tako je barem novo otkriće koje bi moglo revolucionirati kemijsku industriju medijima opisao Michael Köpke, potpredsjednik sintetičke biologije u toj kompaniji.

Objasnio je kako je njegov tim stvorio bakteriju sposobnu pretvoriti ugljikov dioksid u spojeve koji se upotrebljavaju u sredstvima za uklanjanje boje i dezinfekcijskim sredstvima. Pretraživali su, naveo je, sojeve bakterije Clostridium autoethanogenum koja proizvodi etanol te su identificirali enzime koji omogućavaju mikrobima da umjesto toga stvore aceton, tekućinu kojom se uklanja lak na noktima, a koja igra važnu ulogu i u proizvodnji boja.

Naposljetku su stvorili bakterije koje fermentiraju ugljikov dioksid iz zraka u proizvodnji kemikalija. Umjesto da su upotrijebili vrstu kvasca koja jede šećer za proizvodnju alkohola, tj. piva, opisao je Köpke, razvili su mikrob idealan za primjenu u kemijskoj industriji koji može jesti ugljikov dioksid. I mogao bi omogućiti da se planet malo manje onečišćuje.

19. travanj 2024 13:46