Tehno
StoryEditor

U Twitterovim vodama: Meta radi na decentraliziranoj društvenoj aplikaciji

12. Ožujak 2023.
Mark Zuckerberg

Čim se pojavi neka društvena mreža koja dobije na popularnosti, Meta će ju gotovo sigurno pokušati akvizirati. Vidjeli smo u prošlosti da tvrtka kopira različite vrste formata od priča do kratkih vertikalnih videa (tzv. reelsa) koji su prvo postali popularni na drugim platformama.

Meta sada radi na decentraliziranoj tekstualnoj aplikaciji, a to su potvrdili i u objavi za medije u kojoj nisu dali detalje o tome kada planiraju objaviti aplikaciju.

- Istražujemo samostalnu decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih ažuriranja. Vjerujemo da postoji prilika za odvojeni prostor u kojem kreatori i javne osobe mogu dijeliti pravodobne novosti o svojim interesima - rekao je glasnogovornik Mete.

Ova nova decentralizirana aplikacija, kodnog naziva P92, još uvijek je u razvoju, kao što je prvi izvijestio MoneyControl. Prema dokumentima koje je tvrtka objavila, aplikacija će omogućiti korisnicima da se prijave putem svojih Instagram profila. To bi moglo smetati ljudima koji možda ne žele dijeliti te podatke s drugom Metinom aplikacijom, objavio je TechCrunch. 

U izvješću Platformera stoji da će projekt nadgledati voditelj Instagrama Adam Mosseri. Tvrtka već uključuje pravni odjel kako bi ‘nanjušila‘ rane probleme u vezi s privatnošću prije nego što aplikacija postane javna, dodaje se u izvješću.

Zdrava konkurencija 

Metin potez smatra se pokušajem izgradnje Twitter alternative ili konkurenta Mastodonu. Potonji je stekao popularnost nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter. Decentralizirana mreža dio je Fediversea, mreže decentraliziranih poslužitelja koja podržava ActivityPub protokol. Metina nova aplikacija također planira podržati ActivityPub što olakšava povezivanje s drugim mrežama poput Mastodona, prema MoneyControlu.

Postoji mnogo drugih mreža koje su implementirale (ili planiraju implementirati) podršku za ActivityPub uključujući Tumblr, Flipboard i Flickr.

Ipak, decentralizacija nije ograničena samo na ovaj protokol. Bluesky, kojeg podržava Jack Dorsey, pokrenuo je svoju iOS aplikaciju u beta verziji prošli tjedan. Međutim, bivši inženjer Twittera Blaine Cook rekao je prošle godine za TechCrunch da je postojanje konkurentskih protokola dobra stvar.

- Mislim da je raznolikost protokola važna, kao i raznolikost aplikacija izgrađenih na temelju protokola. Ipak, čvrsto vjerujem da interoperabilnost između ActivityPuba i Blueskyja neće biti teška. Jedina stvar koja sprječava interoperabilnost između Twittera i Facebookove vremenske linije bila je protekcionistička politika tih kompanija - istaknuo je. 

19. lipanj 2024 02:19