Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Njemački regulator zatvorio podružnicu propale američke banke

13. Ožujak 2023.

Njemački financijski regulator BaFin izvijestio je u ponedjeljak da je zatvorio podružnicu propale američke banke Silicon Valley Bank (SVB), istaknuvši kako njezino poslovanje ne predstavlja prijetnju financijskoj stabilnosti.  

Njemačka podružnica SVB-a zatvorena je zato što je dovedeno u opasnost ispunjenje obveza prema vjerovnicima, objasnio je BaFin, naglasivši ujedno da propast američke banke nema šireg učinka na njemački bankarski sektor.

- Problemi Silicon Valley Bank Germany Branch ne predstavljaju prijetnju financijskoj stabilnosti - utvrdio je BaFin, dodajući da su izdali zabranu prodaje i plaćanja banci.

Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) objavila je u petak da je preuzela banku SVB sa sjedištem u Silicijskoj dolini, specijaliziranu za financiranje startupova, podsjeća agencija Dpa.

Banka SVB osnovana je 1983., a našla se pod pritiskom budući da su podignute kamatne stope njezinim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošli tjedan naglo ubrzao.

Povlačenje depozita nakon neuspjelog pokušaja hitne dokapitalizacije izazvalo je propast banke.

Njemačka podružnica SVB-a počela je s radom 30. svibnja 2018., a bavila se kreditiranjem kompanija.

Prema BaFin-u, institucija sa sjedištem u Frankfurtu nije u Njemačkoj imala depozite klijenata, tako da moratorij nema ‘nikakvih posljedica za osiguranje depozita u Njemačkoj‘.

BaFin je objavio i da je ukupna bilanca njemačke podružnice SVB-a iznosila 789,2 milijuna eura (843 milijuna dolara), prema financijskom izvješću za 2022.

25. travanj 2024 04:18