Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pionir franšiza u Hrvatskoj Andrija Čolak sada je mentor novim hrvatskim franšizerima

15. Srpanj 2022.
Andrija Čolak

Isprva su pržene krumpiriće u inovativnoj ambalaži Andrija Čolak i Denis Polić prodavali u Rijeci, a onda je Surf‘n‘Fries postao franšiza s 54 prodajna mjesta u više od dvadeset zemalja. Prodajno mjesto u Rijeci je zatvoreno, franšiza uspješno osvaja američko tržište, a Čolak sve se više posvećuje konzultantskom biznisu sa željom da stečeno znanje i iskustvo prenese dalje

Najprije je u Rijeci zajedno s Denisom Polićem otvorio prodavaonicu prženih krumpirića u inovativnoj i originalnoj ambalaži, zatim je Surf'n'Fries postao franšiza s 54 prodajna mjesta u više od dvadeset zemalja, a na kraju je ta svoja iskustva pretvorio u dodatni biznis i s konzultantskom tvrtkom postao mentor novim franšizerima. Tako bi se ukratko mogao opisati poslovni put Andrije Čolaka, riječkog poduzetnika čiji se brend Surf'n'Fries sve više širi po Sjedinjenim Državama, a njegov Colak Franchise Consulting Group projektirao je više desetaka franšiznih sustava za domaće tvrtke.

– Nakon deset godina u franšiznom poslu i pionirstvu franšiziranja u Hrvatskoj, pa i šire, bila mi je velika želja podijeliti stečeno znanje, iskustvo i kontakte s domaćim brendovima koji isto tako žele postati franšizni sustavi. Vjerujem da je jako važno podijeliti sa svima ono što može pomoći u rastu poslovanja jer na taj način rastemo svi zajedno. Također, vidio sam zanimljiv izazov u mogućnosti stvaranja skoro pa kompletno nove industrije u Hrvatskoj praktično od nule, moram priznati da me to jako motiviralo – započeo je svoju priču Čolak i pohvalio se dosadašnjim rezultatima svoje konzultantske tvrtke.

Rigorozni odabir klijenata

U posljednje tri godine, otkako je nastao Colak Franchise Consulting Group, tako su projektirali više od trideset franšiznih sustava za domaće tvrtke, što je aktiviralo tektonski pomak u udjelu domaćih franšiznih sustava, gdje se Hrvatska u svjetskim razmjerima nalazila na začelju.

Imali smo, naime, tek nekoliko domaćih franšiza, a primjerice susjedna Slovenija imala je udio od 48 posto, Poljska od 72, a Italija od čak 92 posto domaćih franšiznih sustava. Neke od vrlo uspješnih franšiza s kojima su radili su Fish Delish, koji već u prvoj godini poslovanja broji četiri franšizna objekta, Tunaholic iz Poreča, koji ima nekoliko domaćih franšiza, ali i jednu internacionalnu u Ljubljani, zatim e-sportska franšiza Friendly Fire, koja ima devet objekata, i to ne samo u Hrvatskoj već i u Austriji i BiH.

Tu su i semi absentee koncept La Canntina, koji prodaje CBD (kanabidiol, tvar koja se dobiva iz kanabisa, ali nema psihoaktivnih učinaka, nap. a.) proizvode putem vending-aparata, Dog&Style kao jedan od prvih klijenata koji franšizira pet shop te Fast Review kao primjer digitalne franšize koja se iznimno brzo širi na stranim tržištima.

Također, postoje i klijenti s kojima su surađivali kao konzultanti, poput Muzeja iluzija, koji franšizno posluje u cijelom svijetu te sa svojih više od trideset objekata predstavlja ogledni primjer uspjeha domaće franšizne industrije.

– Poprilično smo rigorozni prilikom odabira s kime radimo. Neki od ključnih elemenata su svakako koliko dugo postoje na tržištu jer smatramo da je know-how iz prakse srce svake franšize, zatim koliko su uspješni jer je jako važno da je koncept profitabilan i da se dokazao na tržištu. Nadalje, gledamo mogućnosti skalabilnosti u logistici, brendiranju ili vizualnom identitetu – nabrojio je Čolak,

Prebacivanje fokusa na franšiziranje značilo je da će morati odustati od ugostiteljstva pa su tako zatvorili i prodajno mjesto u Rijeci iz kojeg je 2009. godine sve i krenulo. Bila je to vrlo teška odluka zbog koje im i danas prigovaraju i kritiziraju ih. Čolak nam je pojasnio da su u jednom trenutku morali odlučiti hoće li se baviti ugostiteljstvom ili franšiziranjem i odluka je bila na strani franšiziranja. Ubrzo se pokazalo da su ispravno odlučili, a zanimljivo je da danas na području Rijeke rade dva franšizna objekta popularnih krumpirića pa se brend na kraju ipak vratio u taj grad.

U čemu se krije uspjeh franšize, u kojoj su trenutno fazi te kako Čolak sada svoje znanje prenosi drugima pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.

19. travanj 2024 16:30