Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Za preuzimanje udjela u Fortenovi Indotek čeka odobrenja američkih i britanskih tijela nadležnih za primjenu sankcija

25. Svibanj 2022.
Jellinek Daniel

Iako je 8. travnja potpisan ugovor o kupoprodaji Sberbankovog udjela u Fortenovi kompaniji Indotek, transakcija još nije završena.

U Fortenovi kažu kako nemaju nove materijalne informacija vezano uz okončanje transakcije. - Kao što smo rekli, po potpisu kupoprodajnog ugovora treba ishodovati rješenja različitih nadležnih tijela na više tržišta i ti su procesi, čije je očekivano trajanje nekoliko mjeseci, sada u tijeku. Drugi suvlasnici Fortenova grupe na kupoprodaju udjela jednog suvlasnika nemaju nikakav utjecaj – stoji u odgovoru iz Fortenove.

Za ovu kupoprodaju nije potrebno odobrenje AZTN-a, nego se radi, kažu u Fortenovi, o odobrenjima tijela u SAD-u i Velikoj Britaniji koja su nadležna za primjenu sankcija.

Da zbog kompleksnosti sankcija i njihovih implikacija na odnose s ruskim kompanijama transakcija još nije završena te da se za dovršetak čekaju regulatorna odobrenja, potvrdio je u intervjuu u novom broju Lidera i Damir Spudić, član Uprave i direktor financija Energia naturalis grupe čiji osnivač Pavao Vujnovac raspolaže s oko 29 posto vlasničkih udjela u Fortenovi, po čemu je drugi najveći suvlasnik.

Ruska VTB banka, odnosno VTB Europe, i dalje drži oko 7,5 posto vlasničkog udjela u Fortenovi, s tim da vlasnik VTB Europe više nije VTB Rusija, nego je kontrolu preuzela njemačka središnja banka.

Mađarsko - američki konglomerat

Podsjetimo, početkom travnja ruska Sberbank i europski investicijski fond sa sjedištem u Mađarskoj, Indotek potpisali su ugovor s namjerom kupoprodaje najvećeg pojedinačnog udjela u Fortenova grupi.

- Pozdravljamo ulazak fonda Indotek, koji prepoznajemo kao  dugoročnog strateškog partnera, u suvlasništvo Fortenova grupe i nadamo se i očekujemo da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti ishođena sva odobrenja koja su potrebna za zaključenje kupoprodaje udjela.

Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem. Naše operativne kompanije uspješno upravljaju s poremećajima na tržištu izazvanima povećanjem troškova poslovanja i prekidima u pojedinim lancima opskrbe koje naši brojni kupci ne osjećaju i u potpunosti smo fokusirani na pripremu ovogodišnje sezone od koje imamo značajna očekivanja – izjavio je tada Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenove.

Indotek grupa, čiji je većinski vlasnik mađarski tajkun Dániel Jellinek, financijski je konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu.

Prije dvije godine Lider je pisao o ovom biznismenu, kada je preuzeo turistički biznis u Hrvatskoj od dva meštra od mešetarenja nekretninama, Tamasa Vitezya i Laszla Attile Kerekesa, koji su se desetljećima 'igrali' nekretninama turističkih kompanija u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 15:18