Ukratko
StoryEditor

Ivan Beljan (Global Invest): Dosadašnji prinosi temelj su visokih očekivanja i za godine koje dolaze

27. Siječanj 2023.
Svim ulagačima naglašavamo dugoročnost ulaganja, a kao najbolji oblik za većinu su se pokazali investicijski planovi gdje ulagač svaki mjesec ili kvartal uplaćuje određeni iznos i time je manje podložan vlastitim paničnim reakcijama

Global Invest, društvo za upravljanje investicijskim fondovima, osnovan je 2003., a danas, nakon 20 godina, pri vrhu je fondovske industrije u Hrvatskoj. Njegov je moto transparentno i profesionalno upravljanje financijskom imovinom klijenata, a kako to radi objasnio je Ivan Beljan, predsjednik Uprave Global Investa.

Predstavljajući na početku tri dionička fonda kojima upravljaju naglasio je da je Breza najstariji fond u Hrvatskoj osnovan kao dioničko društvo još 1995. godine. Brezine dionice listane su na Zagrebačkoj burzi. Capital Breeder i USA Blue Chip otvoreni su investicijski fondovi. Na tržištu gdje dominiraju društva u vlasništvu velikih stranih banaka, kaže, Global Invest jedno je od rijetkih društava koje je u domaćem, privatnom vlasništvu.

Vaše je društvo već dugo u vrhu industrije investicijskih fondova u Hrvatskoj. Kako to postižete?

image

Ivan Beljan

– Fokus je na upravljanju imovinom i neovisnoj analizi. Dionica nije apstrakcija nego suvlasništvo u biznisu i tako gledamo svaku našu poziciju. Fundamentalnom procjenom tražimo prilike gdje je tržišna cijena bitno niža od one koju smatramo realnom. U obzir uzimamo i makroekonomski kontekst, pogotovo na stranim tržištima, gdje je teže imati dubinski uvid u pojedinu dionicu pa vrijednost možemo stvoriti geografskom i sektorskom alokacijom. Kod Capital Breedera i Breze uvijek je intencija prvo tražiti dobre prilike u Hrvatskoj, ako ih nema dovoljno onda gledamo zemlje u blizini – ponajprije Sloveniju i Austriju i tu smo zadnjih godina bili jako uspješni.

Manji dio kapitala u posebnim prilikama alociramo u razvijena tržišta, posebno Njemačku i trenutačno SAD. Kod USA Blue Chipa sva su ulaganja u dionice iz S&P500 indeksa i tu je veći naglasak na sektorskoj alokaciji – prošle smo godine većom izloženošću defenzivnim sektorima i energetici izbjegli velike minuse koje su zabilježile tehnološke dionice.

A nije mala stvar ni to što je vaš fond Capital Breeder prošle godine bio drugi najuspješniji fond u Hrvatskoj, a gledajući prosjeke u tri i pet godina riječ je o najuspješnijem fondu u državi. I drugi fond, USA Blue Chip, u vrhu je, što Global Invest čini najuspješnijim društvom prema prinosima. Klijenti takvim rezultatima moraju biti zadovoljni.

– Da, prinosi su zaista dobri, što je prošle godine prepoznalo i Udruženje investicijskih fondova kada je Capital Breeder dobio nagradu za najbolji dionički fond. Naši udjelničari i dioničari koji su dugo s nama imaju jako mnogo razloga za zadovoljstvo. Na žalost, dio ulagača kod svake korekcije cijena na niže reagira panično i prodaje udjele upravo u najnepovoljnijem trenutku.

Takvi ulagači ne ostvare dobar prinos i na kraju ostanu dodatno nezadovoljni kada vide da su cijene kasnije znatno narasle, a oni u tome ne sudjeluju. Svim ulagačima naglašavamo dugoročnost ulaganja, a kao najbolji oblik za većinu su se pokazali investicijski planovi gdje ulagač svaki mjesec ili kvartal uplaćuje određeni iznos i time je manje podložan vlastitim paničnim reakcijama.

Kakve trendove primjećujete kad su u pitanju aktualni gospodarski problemi, poput inflacije i tinjajuće recesije?

– Uzrok inflacije nije uvođenje eura niti rat u Ukrajini. Cijene nafte i plina bile su prije početka rata na višim razinama nego danas. Primarni uzrok je u ogromnom fiskalnom stimulusu koji je došao kao odgovor država na pandemiju. U kombinaciji s ekspanzivnom monetarnom politikom i problemima u lancima opskrbe dobili smo inflatorni pritisak kakav na zapadu nije viđen još od 70-ih. Nema više besplatnog novca, kamatne stope imale su ogroman pomak prema gore, a to se reflektira na sve klase imovine.

Na financijskim tržištima to je već uključeno u sadašnjim cijenama, a pune će se posljedice u realnoj ekonomiji tek vidjeti. Hrvatska je danas u relativno dobroj makroekonomskoj situaciji, ali je teško očekivati da će izbjeći ekonomsko usporavanje.

Kako bi sve to moglo utjecati na industriju investicijskih fondova?

– Interes ulagača raste nakon dobrih prinosa tako da kratkoročno neto imovina ovisi o situaciji na tržištu. Dugoročno ima puno prostora za rast. U odnosu na npr. depozite u bankama imovina pod upravljanjem je vrlo niska. S druge strane ulagačima su danas otvorene mogućnosti ulaganja u dionice i fondove iz cijelog svijeta i kako bi bili konkurentni naknade za upravljanje moraju ići na niže, a prinosi te naknade opravdati. Neto prinos je na kraju mjerilo. U Global Investu nedavno smo značajno spuštali naknade, a dosadašnji prinosi temelj su visokih očekivanja i za godine koje dolaze.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Global Invest.

20. travanj 2024 02:04