Ukratko
StoryEditor

Kineski predsjednik Xi Jinping predložio Globalna civilizacijsku inicijativu koja ulijeva svježu energiju u ljudski razvoj

28. Ožujak 2023.
Xi Jinping

Održan je Dijalog na visokoj razini KPK sa svjetskim strankama, gdje je kineski predsjednik Xi Jinping je podnio Inicijativu o globalnoj civilizaciji. Riječ je o još jednom javnom dobru od velikog značaja podnesenom od kineske strane prema međunarodnoj zajednici u novom razdoblju, poslije Inicijative o globalnom razvoju i Inicijative o globalnoj sigurnosti.

Ova nova Inicijativa je poklonila pozornost na međusobno učenje među civilizacijama, čime će se unaprijediti napredak civilizacije čovječanstva, što će doprinijeti jakom pozitivnom energijom procesu modernizacije čovječanstva i izgradnji Zajednice koja dijeli budućnost čovječanstva.

U današnjim okolnostima u kojima su intenzivno povezane sudbine raznih zemalja, inkluzivni suživot, razmjena i međusobno učenje među različitim civilizacijama igraju nezamjenjivu ulogu u unaprjeđenju modernizacije društva čovječanstva i oživljavanju vrta svjetskih civilizacija.

Zalažući se za ‘zajedničko iniciranje poštivanja različitosti svjetskih civilizacija‘, ‘zajedničko iniciranje ojačanja zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva‘, ‘zajedničko iniciranje na cijenjenje nasljeđivanja i inovaciju‘, ‘zajedničko iniciranje ojačanja međunarodne humanističke razmjene i suradnje‘, Inicijativa o globalnoj civilizaciji traži mudrost u razmjenama i međusobnom učenju civilizacija, i pokušava reagirati na razne izazove kojima je čovječanstvo izloženo, čime prikazuje duboko razmišljanje i odgovornost Kine o budućnosti čovječanstva u novom razdoblju.

Poštivanje raznolikosti civilizacija u svijetu je važan preduvjet za razmjenu i međusobno učenje civilizacija. Tijekom dugotrajne povijesti čovječanstvo je stvorilo razne i bogate baštine. Svaka civilizacija je specifična, i ravnopravna je u smislu vrijednosti. Trebamo inzistirati na ravnopravnosti, međusobnom učenju, razgovoru i inkluzivnosti civilizacija, čime će raznolikost civilizacija postati izvor vitalnosti i pokretačka snaga razvoja svijeta.

Oživljavanje zajedničke vrijednosti čovječanstva je konceptna orijentacija razmjene i međusobnog učenja civilizacija. Razne zemlje su s različitim povijesti, kulturama, institucijama i razvojnim razinama, ali su s zajedničkom čežnjom za mirom, razvojem, ravnopravnosti, pravdom, demokracijom i slobodom. Jedino kada se otvorenog srca razumije vrijednost različitih civilizacija, a ne prisiljava druge da primaju tuđu civilizaciju i modalitet, i jedino kada se odbaci ideološka konfrontacija, tek tada možemo zajedno otkloniti kulturne barijere u stvarnom životu, i zajedno probiti duhovne prepreke u komunikaciji čovječanstva.

Cijenjenje nasljeđivanja i inovacije civilizacije predstavlja izvor pokretačke snage u razmjeni i međusobnom učenju između civilizacija. Svjetska civilizacija je svojom poviješću otkrila pravila tj. da bilo koja civilizacija treba biti sukladna s vremenskim dobima i dosljedno pridobivati esenciju dobi.

ek kada u potpunosti shvatimo vrijednosti povijesti i kultura raznih zemalja u ovom dobu, unaprijedimo izvrsne tradicije i kulture raznih zemalja da stvore kreativne transformacije i inovativni razvoj u procesu modernizacije, moći ćemo dosljedno stvoriti plodove civilizacije koji nisu ograničeni na određeno vrijeme i prostor, već traju s vječnim šarmom.

Ojačanje međunarodne humanističke razmjene i suradnje je obavezan put za razmjene i međusobno učenje između civilizacija. Ako se možemo umrežavati za razgovor i suradnju globalne civilizacije, obogaćivat ćemo sadržaj razmjene, proširiti suradničke kanale, unaprijediti međusobno upoznavanje građana raznih zemalja i uložiti nastojanje te otvoriti novu stranicu humanističke razmjene, kulturnog razumijevanja i upoznavanja naroda. Moći ćemo sakupiti veliku snagu za napredak civilizacija čovječanstva.

Inicijativa je još jedan veliki javni proizvod koji je Kina ponudila svijetu nakon Globalne razvojne inicijative i Globalne sigurnosne inicijative, koje je Xi predstavio 2021., odnosno 2022. godine.

21. travanj 2024 05:54