Život
StoryEditor

Bernard Arnault prestigao Muska i Bezosa: Njegovo bogatsvo premašilo 200 milijarde dolara

07. Travanj 2023.
Bernard Arnault

Bogatstvo Bernarda Arnaulta, najbogatijeg čovjeka na svijetu i francuskoga modnog mogula, prvi je put premašilo 200 milijardi dolara nakon što su dionice njegova francuskog carstva luksuzne robe LVMH dosegnule rekordnu vrijednost.

Ovaj 74-godišnjak postao treća je osoba u povijesti, nakon Elona Muska i Jeffa Bezosa, koja je dosad stekla toliko bogatstvo. Ono se procjenjuje na više od 200 milijarda dolara, piše Guardian, a Musk i Bezos su već dosegnuli tu magičnu brojku, prije nego što se njihovo bogatstvo smanjilo zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija.

Arnault je ove godine zasjeo na prvo mjesto na Forbesovoj listi milijardera te postao prvi Francuz na čelu liste, a krajem prošle godine je Muska skinuo i s trona liste Bloomberg Billionaires Indeks. Arnaultovo bogatstvo se u utorak povećalo za 2,4 milijarde dolara i sada iznosi 201 milijardu dolara, podaci su Boombergova indeksa milijardera koji se svakodnevno ažurira. 

Ove se godine njegovo bogatstvo povećalo za 39 milijarda dolara jer su dionice LVMH-a, zahvaljujući sve većoj potražnji bogataša za luksuznom robom porasle za 30 posto.

Francuski je milijarder za 25 milijarda dolara bogatiji od Muska, čije je bogatstvo smanjeno nakon kupnje Twittera za 44 milijarde dolara i zbog pada vrijednosti tvrtke za električne automobile Tesla od 50 posto u prošloj godini.

Arnault, također, dugo drži titulu najbogatijeg Europljanina, ali se, za razliku od Muska, drži u sjeni, nije aktivan ni na kakvim društvenim platformama. Rijetko daje intervjue, a u jednom za Radio Classsique koji je, usput budi rečeno, u vlasništvu LVMH-a je izjavio da je prodao privatni zrakoplov jer su ga ‘tviteraši‘ prozvali, pa tako i posramili zbog toga što često koristi avion.

‘Glava‘ moćne modne grupacije

Inače, Arnault je izuzetno vješt u izgradnji brendova, pa iako je njegovo ime mnogima bilo nepoznato, brojne je brendove učinio globalno prepoznatljivim. Predsjednik i glavni izvršni direktor LVMH-a, koji posjeduje brendove Louis Vuitton, Christian Dior i Moët & Chandon. Njegove su dionice u posljednje tri godine skočile za više od 150 posto, dosegnuvši novu najvišu vrijednost od 853 eura u srijedu ujutro. Tijekom posljednja tri desetljeća, LVMH je pretvorio u izuzetno moćnu grupaciju koja u svom portfelju drži čak 75 brendova te pokriva industriju mode, ljepote, alkoholnih pića, vina, satova, nakita pa čak i luksuznih putovanja i hotelijerstva. U siječnju 2021., grupa je za 15,8 milijardi dolara preuzela legendarnu američku draguljarnicu Tiffany&Co, a to je postala najveća akvizicija u industriji luksuza ikad.

LVMH je prošle godine ostvario rekordnu prodaju od 79,2 milijarde eura i započeo je program otkupa dionica vrijedan 1,5 milijarda eura, što je pridonijelo dodatnom porastu cijene dionica.

26. studeni 2023 04:42