Život
StoryEditor

U Slavoniji se rade piramidalne samoodržive kuće za beskućnike i(ili) digitalne nomade

22. Siječanj 2023.
održive kuće, samoodržive kuće

Danas se sve više traže građevine koje nude nova i zanimljiva rješenja uštede energije, kako toplinske, tako i električne, a po mogućnosti i vode. Radi se o naravno samoodrživim zgradama i kućama koje imaju smanjen utjecaj na okoliš, što je danas iznimno važno. Kako bi građevina bila karbonski što neutralnija i ekološki prihvatljivija mora ispunjavati nekoliko uvjeta koje je prepoznao i David Granić, predsjednik neprofitne udruge Panoniart, koja djeluje od 2017. godine i iz koje dolazi nova ekološka građevina osmišljena da traje dugi niz godina. O čemu se točno radi, rekao nam je sam Granić, koji kaže da se specifičnost njihove piramidalne ‘kuće‘ krije u detaljima.

Projekt Piramide

Granić kaže da se na projektu Piramide radi već šest godina, te da je ideja ili inspiracija došla naravno od tipija, tj. indijanskog šatora.

- Ideja je bila da se napravi kuća s minimalno materijala s kojima bi mogli graditi jeftine domove za beskućnike, a dodatno istraživanje pokazalo je kako je prostor piramida, osim što je potrebno minimalno materijala i jedinstven krov nad glavom zbog svojih blagotvornih učinaka.

image

Panoniart PIRAMIDA

foto

Kaže kako se dizajn piramidalne kuće razvijao tijekom godina te da je od jednostavne ‘barakice‘ s pokojim prozorom došao do toga da se piramidalna kuća može gledati i kao glamping bungalov zbog svih čari koje nudi. No, nije sve tako sjajno, kaže Granić. Problem su naravno financije i nemogućnost pronalaska EU fonda koji bi podržao ideju.

- Išli smo s idejom o kućama za beskućnike prema fondovima, ali nije bilo pozitivnog odgovora, pa smo zbog toga morali pronaći neku komercijalnu svrhu i vrijednost, pa smo se ‘brendirali‘ kao glamping bungalov povezujući turizam, it boom i digitalne nomade, kako bi lakše došli od sredstava – kaže Granić.

image

Panoniart PIRAMIDA_ 1

foto

Osim zanimljivog dizajna, piramide kriju sofisticirani sistem grijanja, sakupljanja električne energije putem solara ugrađenih u prozor, kompostni toalet te fasade obrađene tehnikom starom nekoliko tisuća godina. Građevina je otporna na seizmološke aktivnost, vlagu i starenje te čini savršeni mali dizajn za krov nad glavom.

Težak put

Iako je projekt još u povojima, problema je bilo i više nego što je Granić očekivao. Već smo spomenuli EU fondove koji kako kaže Granić, ‘ne vide svrhu graditi nekome dom osim ako to neće imati neku komercijalnu vrijednost‘.

- Imali smo i pokušaj krađe ideje, probleme s drvenom građom pa i s dobavljačem konoplje iz Hrvatske koja nam služi kao izolator u piramidama – kaže Granić.

Dodaje da su u konačnici odustali od tog dobavljača konoplje, te kaže kako su dobili odbijenici i od građevinskog fakulteta u Osijeku u vezi suradnje na projektu, ali i neočekivanu odbijenicu od hrvatskog Caritasa jer ‘Crkva ne želi podržavati piramide!?‘, iako bi u njih bili smješteni beskućnici.

- Borimo se – kaže Granić, pa nastavlja. Znamo da imamo poseban proizvod i da nam je cilj plemenit. Zbog toga ne odustajemo i radimo sve kako bi se projekt u konačnici i realizirao. Nadamo se da će se uskoro pronaći Eu fond s kojim bi dobili sredstva za početak izgradnje nekoliko piramida – zaključuje Granić.

Inače, udruga Panoniart je neprofitna udruga koja niz godina djeluje u sektoru spašavanja prirode i samog društva. Rade na raznim akcijama čišćenja po cijeloj Hrvatskoj kao i razne društveno korisne projekte.

17. travanj 2024 20:10