Znanja
StoryEditor

Forecasting - vještina za uspješno vođenje nabave

23. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Karakteristika svake recesije je pad potražnje. To znači i pad profita uz istu razinu troškova. Stoga, jedini način kako se profiti mogu zadržati je smanjenje troškova uz istu potražnju.

Logičan zaključak svake tvrtke je, naravno, da se krene u ‘rezanje‘ troškova, a u tome najveću ulogu igraju profesionalci u nabavi jer je nabava najveće mjesto troška. Pred timovima u nabavi se, dakle, u ovim kriznim vremenima nalaze sve veći izazovi s kojima se moraju uhvatiti u koštac svakoga dana. Za te izazove moraju vladati vještinama kao što su forecasting i poslovno planiranje, strateško razmišljanje, upravljanje prioritetima, poslovanje s dobavljačima te upravljanje zalihama, a one će im omogućiti da ispune očekivanja koja su stavljena pred njih.

Uspješno upravljanje nabavom zahtijeva prognozu budućih događaja. Mnogi profesionalci još uvijek planiraju na temelju intuicije, a drugi pak se oslanjaju samo na logično rasuđivanje. Nekad to daje odlične rezultate, nekad baš i ne. Rizik i nesigurnost se nalaze u temeljima planiranja. Proces ‘forecastinga‘ je vještina procjene u nepoznatim situacijama – od same prognoze važnija je vještina izrade scenarija za slučajeve da se plan ostvari, ali i za slučaj da se ne ostvari… General Eisenhower je rekao: ‘...u pripremama bitaka, shvatio sam da su planovi beskorisni, ali da je planiranje nezamjenljivo‘.

Stručnjaci za prognoze Svaki program u lancu opskrbe započinje nekim planom. Dvije su osnovne metode prognoza; kvalitativne i kvantitativne. Primjeri kvalitativnih metoda su: Istraživanje tržišta, izrada scenarija, stručna mišljenja i slično. Sa njima treba biti oprezan jer Kvalitativne metode temelje se na intuiciji i subjektivnoj procjeni. Prisjetimo se samo sa kakvom katastrofom je završilo uvođenje novog okusa za Coca-Colu temeljeno na istraživanju tržišta. Isto tako neke od izjava priznatih stručnjaka u svojim domenama sada izgledaju smiješno:

‘Izumi su odavno dosegli svoje granice, i ne vidim nadu za budući razvoj‘ Rimski inženjer Sekst Julije Frontinus, iz 1. stoljeća

‘Leteći strojevi koji su teži od zraka nisu mogući‘ Lord Kelvin, predsjednik Royal Society, 1895.

‘Mislim da postoji svjetsko tržište za možda pet računala‘ Thomas Watson, predsjednik IBM-a, 1943.

‘640K treba biti dovoljno za svakoga‘ Bill Gates, 1981.

Dobre, stare i logične metode prognoza S druge strane, što može biti opipljivije od dobre stare i logične matematike. Matematičke tehnike prognoza temelje se na povijesnim podacima odnosno na prošlim događajima. Teorija koja stoji iza ovih metoda polazi od pretpostavke da povijesni podaci u većoj ili manjoj mjeri utječu na događaje u budućnosti. Međutim, iako stara latinska poslovica kaže da je ‘Povijest učiteljica života‘, iskustvo nam govori da se niti povijest ne ponavlja baš uvijek, a i neke artikle i događaje je lakše predvidjeti, dok je druge teže.

Negativne strane korištenja obiju metoda u planovima iznosim kako bih naglasio da je kombinacija različitih metoda i pristupa prognoziranja najbolji pristup. Za većinu se poduzeća isplati primijeniti kombinaciju matematičkih analiza povijesnih podataka (analiza pomoću kvantitativnih tehnika) s kvalitativnom analizom (izrada scenarija, stručna mišljenja i fokus grupe). 

Ove i ostale vještine u vođenju nabave, obrađivat će se detaljno na radionicama i praktikumima Logiko Akademije: 5 vještina za uspješno vođenje nabave.

16. svibanj 2024 01:01