Znanja
StoryEditor

Intenzivan tjedan na tržištu sojinog zrna i sačme

26. Rujan 2013.

Protekli je tjedan na tržištu sojinog zrna i sojine sačme bio mnogo zanimljiviji i intenzivniji nego što je bilo tržište kukuruza.

Cijene kukuruza su vrludale većinu tjedna sa blagim oscilacijama, te su tjedan završile 3 usd/t niže.

Za pretpostaviti je da cijene sojinog zrna krajem prošlog tjedna nisu bile tako niske cijene kukuruza blago bi porasle tokom tjedna.

Stručnjaci smatraju da je jedan od trenutačnih problema sa kukuruzom to što nije konkurentan na izvoznim tržištima, proizvođače bi iznenadile i mnogo niže cijene na burzama da nema potražnje za etanolom koji održava cijenu.

Cijena američkog kukuruza na izvoznim tržištima ne kotira dobro kao što kotira roba iz Brazila i Crnog mora . Na EU tržištima dolazi do problema radi izvrsnog uroda ukrajinskog kukuruza koji će preplaviti tržište, te zadati probleme američkom kukuruzu.

Gotovo se svi slažu da će cijene kukuruza pasti radi velike količine robe, te male potražnje .

S druge strane , situacija sa urodom sojinog zrna još je nepoznata no rani prinosi u nekim područjima su dobri, a kasne kiše su dodatno potpomogle usjevima. Cijene su pogurane previsoko radi entuzijastičnih kupaca , te očekujemo kontinuiran pad cijena.

Još preostaje malo vremena do prave žetve soje stoga će cijene biti promjenjive dok se ne objave podaci o žetvi. Glasine o brojkama i prinosima iz žetve će svakodnevno gurati cijene prema gore ili dolje dok stvarni podaci ne budu poznati.

Trgovci bi u narednih nekoliko dana trebali biti strpljivi dok se na iskristalizira situacija na svjetskim robnim burzama po pitanju žitarica kako ne bi pretrpjeli gubitke.

27. travanj 2024 16:15