Znanja
StoryEditor

Kad sve nauče, suradnici odu. I tako već 18 godina

04. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Kad ušećete na peti kat zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, nećete se naći u predavaonici ili profesorskom kabinetu, nego na radijskoj postaji. Trideset prvog listopada 1996. pokrenut je prvi studentski radio koji od tada neprestano emitira.

Na frekvenciji od 100,5 mHz 24 sata na dan marljivi studenti produciraju visokokvalitetan program koji konkurira na zahtjevnu tržištu.

Prvi put u eteru

U svojoj uredničkoj sobi ugostio nas je glavni urednik Ivan Vlašić, jedini stalno zaposleni radnik, koji se brine za rad cijelog sustava. Radio je prvotno bio u funkciji osuvremenjivanja nastave na studiju novinarstva, kao poligon za obavljanje prakse u eteru. Radio Student danas je etabliran i poštovan medij ne samo u Zagrebu nego i šire putem prijenosa na mreži. Svoje prve novinarske korake na njemu su napravili mnogi, među njima i potpisnik ovih redaka. Trema se probija pred mikrofonom, a svaki student mora napraviti svoje vijesti i pročitati ih u eteru. Ipak, Vlašić ističe da bi suradnja s matičnim fakultetom mogla biti bolja.

– Iako postoji predmet Radio, to se više odnosi na teorijsko znanje jer osim vođenja tih jednih vijesti studenti nemaju nikakve obveze sudjelovati na radiju. Tako i fakultet, prema mojem sudu, može više pomoći u radu postaje koju je osnovao. Bez obzira na to mi funkcioniramo jako dobro i imamo dobar tim – rekao nam je Vlašić.

Program Radio Studenta tijekom akademske godine okuplja stotinjak stalnih suradnika i brojne povremene. Kad je riječ o budućem zapošljavanju, valja istaknuti da je studentima nakon prakse na Radiju Student lakše dobiti posao na komercijalnim radijskim postajama, a i samo vodstvo pokušava prenijeti dodatno znanje svojim zaposlenicima.

– Projektom ‘RADIOnica‘, koji se provodi već treću godinu, pokrenuli smo sustavnu praktičnu izobrazbu svih zainteresiranih suradnika za stjecanje znanja iz svih dimenzija rada na radiju: novinarskog i voditeljskog dijela, rada u tehnici i montaži, terenskog izvještavanja, a ove godine osim izobrazbe za posao radijskog novinara pokrećemo jezične vježbe te projekt proširujemo na edukaciju glazbenih urednika, urednika mrežne stranice, promotora i menadžera zajednica na društvenim medijima – objasnio je Vlašić.

Suradnja s udrugama

Ove godine Radio Student ima 44 emisije koje se emitiraju svaki tjedan te profesionalno i kritički pokrivaju problematiku ljudskih prava, civilnog društva, ekologije, kulture i politike, nažalost neizostavna elementa svakog dijela društva. Jednaka važnost posvećuje se glazbenom sadržaju, koji oduvijek ima i zauvijek će imati moto – ‘Radio koji nije za svakoga‘ – jer Radio Student promiče, uvjetno rečeno, alternativnu glazbu, preciznije – kvalitetnu glazbu koju ne možete čuti na drugim radijskim postajama.

– Suradnjom s mnogo neprofitnih udruga i medija u Hrvatskoj, poput portala H-alter i Libela, nadilazimo ograničenja radija kao elektroničkog medija i omogućujemo edukaciju svojih novinara za multidisciplinarni pristup prenošenju informacija. Surađujemo s mnogim organizacijama civilnog društva, od kojih izdvajamo uspješan projekt emisija za mlade sa invaliditetom ‘Hodalica‘ ostvaren u suradnji s udrugom Zamisli, koji se provodi već treću godinu, i ciklus emisija namijenjen promidžbi mladih neafirmiranih glazbenika ‘Ravno do sna‘ koji provodimo s udrugom Ravno do dna. Surađujemo i s Radijem Mreža i udrugom Pragma na realizaciji emisije ‘Prema EU građanstvu‘, odnosno ‘EUformiraj se‘ – pohvalio se Vlašić emisijama koje se mogu čuti na njihovim valovima.

Treba istaknuti da su njihove emisije ‘Homo politicus‘ i ‘Studomat‘ dobile posebne Rektorove nagrade, a ove godine Hrvatski glazbeni festival dodijelio im je nagradu za unapređenje i poticanje razvoja hrvatske glazbene demoscene. Vlašić je posebno ponosan na nagrade, ali ističe da bi se to teško ostvarilo bez dobra i uigrana tima.

– Problem je velika fluktuacija novinara na radiju jer nakon što studenti završe fakultet, prestanu raditi kod nas. Svake godine na početku održavamo audiciju i odabiremo kadar. Poznati smo po tome da radimo u dobroj i opuštenoj atmosferi, što nam je uvijek važno – istaknuo je Vlašić.

Svirka uživo

Poznati su i po kvalitetnim gostovanjima uglednih bendova kojima nije problem odraditi svirku uživo na petom katu Fakulteta političkih znanosti.

– Iako smo relativno malen radio, nemamo problema s gostima, svi nam se rado odazivaju i dolaze k nama. Ima dana kad imamo pet-šest minikoncerata u svojem studiju. Možemo se pohvaliti da su nam u goste došli gotovo svi važniji bendovi u Hrvatskoj – naglasio je Vlašić.

Ove godine Radio Student postao je punoljetan i kao dar sam sebi osigurao si je novi odašiljač koji će biti uskoro pušten u pogon. No i svojim slušateljima namijenio je mnogo darova.

– Proslava osamnaestog rođendan trajat će cijelu akademsku godinu, a samo do kraja ove godine planiramo više od dvadeset koncerata. Središnje slavlje bit će sredinom prosinca u zagrebačkoj Močvari u kojoj će se održati rock-koncert. Naš je cilj dodatno osigurati promidžbu Radija Student kako bi nas primijetili i potencijalni sponzori – zaključio je Vlašić.

Problem s financiranjem

Radio dijelom financira Fakultet koji plaća hladni pogon, a sva dodatna ulaganja dolaze od donatora i sponzora, kojih je malo. Pokušavaju na Radiju Student povući novac iz fondova EU, ali zbog ograničenih sredstava uspjeh im je ograničen. Unatoč svemu Radio Student već osamnaest godina neprekidno emitira i ne namjerava tako brzo stati.

27. travanj 2024 13:16