Znanja
StoryEditor

Kako biti bolji pregovarač?

05. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Ako ste oduvijek željeli biti jedan od onih koji u poslovnim pregovorima lako dolaze do cilja ili, u nekim drugim situacijama, barem do popusta u dućanu, sada imate priliku to i postati.

Jedino što vam treba je malo osnova pregovaranja i, naravno - hrabrosti. Portal Works tvrdi da ćete pomoću sljedećih savjetavrlo brzo postati izvrstan pregovarač, a nove ćete vještine moći kapitalizirati u raznim situacijama.

ZatražiteAko pitate pregovarače kako dolaze do svojih ciljeva reći će vam kako jednostavno pitaju. Bez obzira radili li se o cjenkanju ili o ozbiljnom poslu, prvi korak je pitati. Primjerice, ako ne želite biti u odjelu koji vam je dodijeljen, za početak pitajte postoji li mogućnost za premještaj.

Pitajte za dodatne pogodnostiIsto kako bi u dućanu, ako kupujete primjerice cipele i torbu, pitali možete li uz torbu po punoj cijeni dobiti cipele na popust. Isto primjenite i na posao. Ako radite na zadatku koji vam nije drag, pitajte možete li se nakon toga angažirati na projektu koji vam je bliži.

PonuditePrije nego li vam se dodjeli zadatak, ponudite sami vaš angažman tamo gdje želite raditi. Uostalom, kada drugi vide vaš trud lakše ćete s vremenom doći do sektora u koji želite ući u konačnici.

ProvjeriteAko su vam se kolege požalile kako su pretrpani poslom i ne stižu sve to odraditi, ponudite im pomoć. Prilikom dodjeljivanja poslova napomenite kako su kolege zatrpani poslom i kako biste vi radi radili u tom segmentu.

Budite ljubazniNemojte biti arogantni pa šefu prići sa stavom kako vi možete nešto bolje odraditi od drugih kolega. Uostalom, želje i mogućnosti često nisu iste. Ljubazno objasnite što biste htjeli, ali ne zahtijevajte.

Budite spremni na porazKoliko god bili dobri u pregovaranju, uvijek postoji mogućnost da nećete doći do svog cilja. Nemojte dopustiti da vas to obeshrabri. Usmjerite se na dobiveni zadatak. Nakon što ga odradite pokušajte ponovno doći do željenog cilja. Ne odustajte.

27. travanj 2024 04:45