Znanja
StoryEditor

Kako će roboti utjecati na svijet rada?

27. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Roboti na radnim mjestima nisu ništa novo. Već desetljećima zamjenjuju ljude u nekim tvorničkim poslovima.

Međutim, zahvaljujući sve sofisticiranijim softverima, roboti su sve pametniji. Još nisu preuzeli brojne poslove, ali i to bi se ubrzo moglo promijeniti. Donosimo uvid u ne toliko daleku budućnost svijeta rada uz robote:

Virtualni radnici

Zamislite ovakvu situaciju: prostorijama vašeg ureda kreću se roboti, na monitorima su lica zaposlenika u stvarnom vremenu, zajedno sa stvarnim glasovima. Mogu voditi konferencije, ali i čavrljati i šaliti se. Ukoliko se ljudi uspiju naviknuti na ovakvu situaciju, bitno će se smanjiti troškovi putovanja, a radnicima od kuće ponuditi željena interakcija s kolegama.

Roboti će zauzeti radna mjesta

Istraživačka tvrtka Gartner tvrdi da će do 2025. godine roboti preuzeti trećinu današnjim radnih mjesta. Softveri su toliko napredovali da mogu procesirati komplicirane operacije, kao što su financijske analize, medicinske dijagnoze ili analize podataka. Repetitivni poslovi će se najprije automatizirati. U tom kontekstu, treba li nas brinuti masovna nezaposlenost? Vjerojatno ne. Novi poslovi će se pojavljivati, kao što se oduvijek pojavljuju. Primjerice, prije dvadeset godina je bilo teško zamisliti da će SEO stručnjaci biti iznimno traženo zanimanje. Isto tako, poslovi koji podrazumijevaju kreativnost, empatiju, kritičko promišljanje i osobnu procjenu ostat će u ljudskoj domeni – barem u bliskoj budućnosti.

Koje će industrije biti robotizirane prve?

Umjetna inteligencija će prije svega utjecati na prijevoz i transport. Roboti se već danas koriste u poljoprivredi. Mogli bi biti od pomoći kao asistencija liječnicima prilikom operacije, dostavljati lijekove ili skenirati dokumentaciju. Roboti čak mogu pisati vijesti, iako ne i analitičke i kreativne tekstove, barem zasad.

Ali roboti nisu savršeni…

Da, roboti nisu savršeni. Osim toga, skupi su i ne mogu sve samostalno obavljati. Jedno od rješenja jest kreirati botove koji mogu izvršavati jednostavne zadatke, a za kompliciranije surađivati s ljudima.

29. travanj 2024 20:48