Znanja
StoryEditor

Na online natjecanju snage je odmjerilo 700 ekipa studenata

31. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Deset timova kvalificiralo se u finale: tri hrvatska, četiri mađarska te slovački, ruski i američki. Prva tri mjesta osvojili su mađarski timovi.

Koliko god bili odrasli, ljudi se vole igrati. Kad još u toj igri imaju priliku pokazati svoje vještine i znanje potencijalnome poslodavcu, studenti odmah prihvaćaju izazov. Pokazalo je to Freshhh međunarodno online natjecanje, održano u Hrvatskoj treću godinu. Čak 700 ekipa iz 58 zemalja borilo se za pobjedu u natjecanju koje se provodi na razini Mol Grupe. Sudionici su pokazali svoje vještine u online igri ‘MOiL Tycoon’ rješavajući probleme u radu naftne industrije. Najbolje plasirani dobili su priliku otići na završnicu natjecanja u Budimpeštu. Osim stjecanja tog iskustva finalisti su dobili priliku i za cjelodnevno druženje s vršnjacima iz raznih zemalja. Na natjecanju su mogli sudjelovati tročlani timovi studenata završnih godina tehničkih i poslovnih fakulteta koje zanima industrija nafte i plina te su spremni rješavati izazovne zadatke s tog područja.

Kao jedna od najvećih hrvatskih kompanija s tradicionalno važnom ulogom u hrvatskom gospodarstvu Ina nastoji otvoriti vrata mladim obrazovanim ljudima i poduprijeti ih u izobrazbi nudeći im različite stipendijske programe i pokrećući druge inicijative koje potiču njihovu motiviranost i želju za daljnjim razvojem i usavršavanjem. Jedan od takvih uspješnih projekta jest i ‘Freshhh’, online međunarodno natjecanje koje se zahvaljujući Ini u Hrvatskoj održava već treću godinu. 

Dinamično područje Cilj je natjecanja, za koje su studenti u Hrvatskoj veoma zainteresirani, približiti svijet naftne industrije mladim ljudima različitih struka i smjerova i zainteresirati ih za rad na tome dinamičnom području čiji je dio i Ina. Igra se, inače, održava šestu godinu. Hrvatski su studenti u protekle dvije godine izvrsno riješili postavljene zadatke i uspješno se plasirali u finale. Najveći uspjeh postignut je prošle godine kad je hrvatski tim Freshhh Start, čiji su članovi bili Danijel Posavec, Kristijan Bakarić i Ivan Goršek s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnio pobjedu. U konkurenciji od 596 timova iz više od 60 zemalja osvojiti nagradu od 9000 eura svakako zadivljuje. Član tima Danijel Posavec postao je i dio Inina tima kao pripravnik u sklopu programa ‘Growww’.

- To mi je bilo izvrsno iskustvo iz kojeg sam mnogo naučio, ali i zabavio se. Zahvalan sam Ini i Molu što su organizirali natjecanje jer je to doista jedno od rijetkih koje udružuje industriju i akademsku zajednicu - rekao je Posavec o svom sudjelovanju na natjecanju ‘Freshhh’.Da studenti cijene Inine napore da surađuje s njima, pokazuje i to što su i ove godine odali priznanje tvrtki za uspješnu suradnju s akademskom zajednicom nagradivši je Zlatnim indeksom u čak šest kategorija.

Tvrtka je dobila nagrade za stipendije, sudjelovanje na studentskim projektima, organiziranje projekata na kojima sudjeluju studenti, praksu, najbolji imidž prema percepciji studenata te Grand prix. - Nagrade Zlatni indeks pokazuju da su studenti prepoznali trud koji ulažemo u suradnju s akademskom zajednicom da bismo poboljšali studentski standard i omogućili im napredak - kažu u Ini. Nov pristup u zapošljavanju koji je tvrtka primijenila provedbom programa ‘Growww’ pridonio je tome da Ina i 2012. zadrži certifikat Poslodavac partner. Primarna je svrha tog certifikata koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima prepoznavanje i isticanje organizacija koje kvalitetno upravljaju ljudskim resursima te promicanje i provedba standarda koji dokazano i smisleno unapređuju poslovne rezultate i kvalitetu rada. Suradnja i sa srednjoškolcima Nastavljajući uspješnu suradnju, obilježenu sudjelovanjem ili samostalnom provedbom mnogo studentskih projekata, Ina je potpisala i ugovore o suradnji u 2012. s tri studentske udruge: eStudentom, AIESEC-om Osijek te Bestom.Nakon što se tvrtka mnogim programima uspješno približila studentskoj populaciji i privukla talente programima ‘Growww’ i ‘Freshhh’, odlučila je proširiti inicijativu i približiti se srednjoškolcima.  Rezultat je tog nastojanja suradnja s najpoznatijim portalom namijenjenom srednjoškolcima, Srednja.hr-om. Surađuje se na projektu ‘Ina pitalica’ u kojem srednjoškolci sudjeluju rješavanjem matematičkih zadataka i logičkih problema. Udruga Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ svaki mjesec osmišljava nov skup pitanja, a pobjednici se biraju jedanput na mjesec. Najbolji u rješavanju ‘Ine pitalice’ osvajaju nagrade iznenađenja koje osigurava tvrtka.Finalisti natjecanjaTri hrvatska tima u top 10Natjecanje ‘Freshhh’ okupilo je ove godine 700 ekipa iz čak 58 zemalja, odnosno više od 2000 studenata s 250 sveučilišta. U finale, koji se održavao 24. svibnja u Budimpešti, kvalificiralo se deset timova: tri hrvatska, četiri mađarska te slovački, ruski i američki. Prvo mjesto pripalo je mađarskom timu P.P.S.-u. Drugo i treće mjesto također su osvojili mađarski studenti u timovima MACC i Reservoir Dogs. Iako nisu pobijedili, timovi iz Hrvatske - Pegla, RetrOil i Original Beer in Place - nastavili su tradiciju svojih prethodnika i postigli uspjeh kvalifikacijom među deset najboljih.

Hrvatski timovi koji su sudjelovali u završnici:1. Original Beer in Place:Alen Kiš, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u ZagrebuNader Othman, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u ZagrebuLucija Jukić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu2. PeglaMarko Gaćina, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u ZagrebuMatej Renić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u ZagrebuIvan Brkić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu3. RetrOilTomislav Rod, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u ZagrebuTomislav Suhina, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u ZagrebuMatija Gajski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u ZagrebuU strateškoj igri ‘MOiL Tycoon’ sudionici upravljaju virtualnom naftnom kompanijom, odlučuju o projektima istraživanja i razvoja za pronalaženje bogatih zaliha, grade rafinerije za različite proizvode te pronalaze najbolji portfelj proizvoda za ostvarivanje dobiti. Usporedno sa strateškom igrom tim dobiva pet različitih poslovnih zadataka, za što su potrebne tehnička logika i preciznost u računanju.

30. travanj 2024 21:58