Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ina potpisala dva ugovora vrijedna 98 milijuna eura vezana uz projekte obnovljive energije

15. Travanj 2024.
foto Screenshot Ina.hr

Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura,  priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije. 

Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, što uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom Ivicom Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt, navodi se u priopćenju, odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu ‘ključ u ruke‘ potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay ističe kako s već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana Ina pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije.

- Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dva najavljena projekta, Ina također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije - navela je Ortutay. 

Projekt zelenog vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond Ina će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje. Oba postrojenja trebala bi biti gotova tijekom 2026. godine, navodi se u priopćenju. 

10. svibanj 2024 07:44