Znanja
StoryEditor

Nakon četverogodišnjeg pada, cijena zlata porasla za 10 posto

12. Veljača 2016.

Svjetske robne burze nikada ne miruju stoga su nam i prošlog tjedna „priredile „ zanimljive situacije.

Nakon dugog četverogodišnjeg pada cijene zlata na svjetskom tržištu, u proteklih mjesec dana cijena je porasla za visokih 10 % zbog panike na kineskoj burzi koja je proizašla od straha od usporavanja kineskog gospodarstva što je uzrokovalo rast potražnje, te porast cijene.

Drugi razlog je sporiji tempo podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke zbog usporenog gospodarskog rasta. Posjedovanje zlata ne donosi nikakvu dodatnu zaradu za razliku od držanja novca u banci stoga je rast kamatnih stopa u Americi direktno utječe na nezainteresiranost za ovim plemenitim metalom.

S druge pak strane Kina, Rusija i Njemačka pokazuju iznimno zanimanje za zlato, te kupuju velike količine što je potaklo direktan porast cijena.

Stručnjaci smatraju da je porast cijene samo privremen i da će se tokom godine korigirati i doseći čak i niskih 1000 $ po unci.

Na tržištu žitarica i dalje bilježimo konstantan pad cijene na burzi, pad premija, a porast odnosa €/$ što dodatno snižava već ionako nisku cijenu.

Uspoređujući cijene iz veljače 2015.godine i trenutačne cijene na spotu dolazimo do brojke od 100 €/T minusa. Prošlogodišnja cijena je iznosi oko 400 €/T za spot isporuku dok je današnja par € ispod 30€/T također za spot isporuku.

Mnogi se već dvije godine pitaju: Do kada?

18. svibanj 2024 16:43