Znanja
StoryEditor

Nema previše razloga očekivati ozbiljniji pad cijene kukuruza

19. Listopad 2012.

Prošlog tjedna u Edinburghu je održan 52. Europski sajam žitarica koji je prema mnogima bio razočaravajuć radi loše organizacije i gomile ljudi, stoga je prozvan sajmom u telefonskoj govornici.

Istovremeno na tržištu kukuruza nije bilo većih promjena cijene jer su kupci i prodavatelji čekali novi Izvještaj o svjetskoj poljoprivrednoj ponudi i potražnji koji objavljuje Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. Žetva kukuruza u SAD-u napreduje rekordnom brzinom i za očekivati je da će većina kukuruza biti ovršena u narednih nekoliko tjedana, puno prije nešto što je itko očekivao. Stručnjaci su mišljenja da bi prinosi kukuruza u SAD-u mogli zapravo biti bolji nego što se do sada predviđalo, te će proizvodnja i zalihe biti veće. Međutim, cijene kukuruza više neće padati već se očekuje da će cijena krenuti uzlaznim trendom.

Za soju i sojino brašno prošli tjedan je bio tjedan pada cijene. Cijene su potisnute prema dolje od ponešto nestimulirajućeg predviđanja Informe, koje je prethodilo predviđanju Ministarstva poljoprivrede SAD-a, te koje je povećalo prinose i proizvedene količine čak i više nego što je Ministarstvo prognoziralo. Žetva soje se također nastavlja rekordnom brzinom, te je već ovršeno 65 posto površina.

Na tržištu se pojavljuju komentari o takmičenju cijena za soju i sojinu sačmu nakon završetka žetve. No veliki učinak na smjer kretanja tržišta imati će Izvještaj o procjeni svjetske ponude i potražnje za poljoprivrednim proizvodima. Prema komentarima čini se da tržište podržava cijenu od oko 15 usd/t od trenutnog levela što bi moglo ograničiti daljnji pad cijene koji se očekuje.

Najveće vijesti proteklog tjedan bile su dugo čekani Izvještaj , te izvozne količine roba.Izvještaj o svjetskoj ponudi i potražnji za poljoprivrednim proizvodima za kukuruz se činio poticajnim radi zadnjih zaliha koje su bile ispod količina koje je tržište očekivalo.Iako su svi predviđali smanjenje nitko nije očekivao toliko smanjenje koliko je objavljeno u Izvještaju . Ukupan iznos prinosa kukuruza se malo smanjio, te se sada nakon ovršenja kukuruza ne očekuju iznenađenja u prinosima usjeva u 2012.

Svi su bili puni optimizma do prošlog petka kada je obajvljen Izvještaj o izvozu i to dan kasnije radi Columbus Day-a, neradnog dana u SAD-u. Međutim, još uvijek postoji velik broj opravdanih razloga zbog kojih se ne očekuje snažan pad cijena kukuruza radi ograničene ponude diljem svijeta, te velike potražnje. Iako nisam zagovaratelj porasta cijene na tržištu, logično je za pretpostaviti da sa ograničenom svjetskom ponudom i sa SAD-om kao glavnim dobavljačem u narednom periodu, nema previše razloga očekivati ozbiljniji pad cijene kukuruza. Do pada bi moglo doći u 2013.godini nakon žetve u Argentini i Brazilu.

Što reći za sojinu sačmu? Kao što je i slučaj sa kukuruzom, početkom 2013. godine soja će biti pod utjecajem Argentine i Brazila, a do tada će se koristiti soja iz SAD-a i Indije, te će se pratiti vremenske prilike u Južnoj Americi. Kao što je na osnovu cijena za prvi kvartal 2013. godine moguće zaključiti, tržište sojine sačme očekuje pad cijene za oko 50 usd/mt nakon što soja iz Južne Amerike bude dostupna na tržištu.

Količina izvoza o kojoj je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a izvještavalo nije zasigurno bila uzbudljiva, ali ukupan ovogodišnji izvoz do danas kreće se u rasponu u kojem je Ministarstvo i očekivalo. Proteklog vikenda plasirani su izvještaji prema kojima bi cijena soje i sojine sačme mogla testirati razinu najniže cijene. Međutim, neki stručnjaci smatraju da će u narednim tjednima, sa poznatim malim količinama zaliha, cijena soje biti stabilna ili visoka. Naravno, u slučaju da dođe do promjene vremenskih prilika cijena će biti znatno viša. Za sada je najsigurnije pričekati sa kupovinom za prvi kvartal 2013.godine dok se situacija na tržištu barem malo ne razjasni.

26. travanj 2024 22:30