Znanja
StoryEditor

Pet inovativnih startupa prošlo kroz Bayerov akcelerator u Berlinu

25. Siječanj 2016.

Sendinaden je startup čiji je proizvod Pattern Breathe Mask, 3D ispisana maska za disanje prilagođena svakom licu. Cilj im poboljšati zdravlje filtriranjem zraka koji se udiše i promjenom načina disanja, a od ovog mjeseca dostupne su na globalnom tržištu. Serona je mobilna platforma koja omogućuje točno i pristupačno testiranje hormona putem sline i upravljanje tim podacima. MediKeep je mobilna aplikacija za kućnu ljekarnu. Ima opciju da izlista sve lijekove skenirajući bar kodove ili pretragom baze podataka po datumu isteka i preostaloj količini, a funkcionira i kao podsjetnik za uzimanje lijekova.

Viomedo omogućava bolesnicima koji boluju od neizlječivih bolesti lakši pristup inovativnim terapijama koje su još u fazi kliničkog ispitivanja. Ta online platforma trenutačno sadrži više od dvije tisuće kliničkih ispitivanja koja su otvoorena za pacijente u Njemačkoj. Vitameter je mali uređaj za mjerenje razine vitamina u organizmu tako da se može točno pratiti njihova razina i vidjeti je li prisutan manjak ili višak određenih vitamina. Funkcionira na sličan način kao i uređaj za mjerenje šećera i za analizu je potrebna kap krvi.

Ovo je pet startup timova koji su prošle godine prošli kroz Grant4Apps akcelerator program njemačke farmaceutske tvrtke Bayer. Riječ je o mentorskom programu u kojem startupovi koji se bave digitalizacijom zdravstva dobivaju znanje od strane Bayerovih i vanjskih stručnjaka, uredski prostor u Bayerovom sjedištu u Berlinu tijekom sto dana i ulaganje od 50 tisuća eura. U program se od 2015. mogu prijaviti startup timovi iz bilo kojeg dijela svijeta, uključujući i Bayerove zaposlenike. Interes za akceleratorom se ustrostručio u odnosnu prethodnu godinu, bilo je više od 200 prijava iz 48 zemalja, najviše iz Europe i SAD-a, a povećao se broj prijava iz Azije, posebno Kine. Grant4Apps nastavit će se i u ovoj godini, a cilj je unaprijediti digitalne inovacije u području zdravstvene njege.

Ove godine su i Bayerovi zaposlenici bili ohrabreni da se jave sa svojim idejama i projektima u akcelerator program. Tako je i jedan od startupova koji su prošli Grant4Apps 2015, Sendinaden Limited, osnovao Bayerov zaposlenik u Kini. Serona (bivši Hack My Hormones) je iz SAD-a, MediKeep iz Estonije, Viomedo UG iz Njemačke i Vitameter iz Kanade. Lani su po prvi put dva startupa koristila Bayerove laboratorije u Berlinu jer su im bili potrebni dodatni kapaciteti za testiranje njihovih ideja i koncepata u stvarnosti. Bayer HealthCare CoLaborator mladim „life science“ kompanijama omogućava pristup Bayerovoj ekspertizi i globalnoj istraživačkoj mreži te laboratorijskoj i uredskoj infrastrukturi u Berlinu i San Franciscu. Menadžeri Bayer HealthCare-a su bili uključeni u ocjenjivanje aplikacija, a kriteriji su bili zrelost kompanije, postojeći proizvodi i prototipovi, kvaliteta tima i koliko se uklapa u Beyerovo područje interesa.

Grants4App akcelerator je dio Bayer HealthCare-ove inicijative otvorenih inovacija čiji je cilj stvaranje okruženja u kojem će se poticati digitalne inovacije u sferi zdravstva. Za korporacija poput Bayera bitna je i izloženost sasvim drugačijoj kulturi koji prevladava u start upa tvrtkama.- Možemo puno naučiti od startupa. Na primjer, njima nije problem da nešto propadne jer iz toga uče, stalno eksperimentiraju i započinju nešto novo. Za nas je jako bitna ta kulturna razmjena. Oni se pak preko nas upoznaju s različitim poslovnim modelima, strategijom i marketingom jer često imaju dobra rješenja no ne znaju ih dovesti na tržište – rekao je Johannes Schubmehl, CIO Bayer HealthCare-a, dodavši da nemaju interes preuzeti neku od tih tvrtki te da im je cilj međusobna suradnja i učenje.

28. travanj 2024 23:32