Znanja
StoryEditor

Sojino zrno i sačma za sada bez potencijala za drastičan pad

22. Svibanj 2014.

Prošli smo tjedan zabilježili pad svih cijena žitarica na CME-u. Cijene za 2015. i 2016.godinu su također korigirane no trenutno malo tko kupuje tako daleke pozicije.

Početkom ovog tjedna cijene su krenule uzlaznom putanjom tako su u jednom danu porasle za cca.13 usd/t.

Bilo je za očekivati da će izvještaj od 19.05. pokazati da je sadnja sojine sačme dosegla 40% površine što bi bilo dovoljno uz povoljne vremenske prilike za pad cijene na tržištu. Prema kotacijama cijena na CME-u desilo se u pravu suprotno, te su cijene preko noći značajno porasle.

Za sada nema kontinuirane isporuke sačme iz Južne Amerike u SAD što će dodatno oslabiti cijene starog uroda sojine sačme. Kina planira prodati 300 000 t sojinog zrna od svojih rezervi što će limitirati kratkoročni uvoz.

Prema mišljenju stručnjaka cijena sojinog zrna i sojine sačme nema potencijala za drastičan pad kao što je slučaj sa kukuruzom.

Peruanski ribari su do 15.05.prijavili 420 000 t ulova ribe što iznosi oko 95 000 t gotovog ribljeg brašna i 27 000 t ribljeg ulja. Iz Perua stižu glasine o mogućem ne ispunjavanju kvote u predviđenom vremenu radi lošeg ulova te visokog postotka mladih i malih riba čiji ulov bi rezultirao zabranom ribolova.

Prema podacima sa tržišta ugovori o trgovini ribljim brašnom su zaključeni sa cijenom višom i za 50 usd/t . Ostali potrošači i kupci će morati kupovati količine prema trenutačnim cijenama kako bi osigurali potrebne količine iz razloga što je ispunjenje same kvote upitno.Na domaćem tržištu napokon možemo reći da će u riječku luku krajem svibnja uploviti broda sa sojinom sačmom. Nažalost trgovci i potrošači nisu oduševljeni tom viješću radi kompliciranog utovara sa Škrljeva. Prema zadnjim informacijama riječka luka i dalje ne dozvoljava istovar gmo sačme u silose iako gmo free soja već nekoliko mjeseci nije pristigla u našu luku.

U zadnje vrijeme primjećuje se interes o informiranju i podučavanju o praktičnom djelu terminskog trgovanja i funkcioniranja burzi. Stoga sam bila pozvana u Čakovec na Međimursko veleučilište kako bih sa studentima podijelila svoja iskustva u terminskom trgovanju.

Samo veleučilište me oduševilo radi direktnog kontakta između profesora i studenata, intimnije i samim time poticajne atmosfere te angažiranošću veleučilišta i dekanice gđe.Breslauer, te mlade i entuzijastične predavačice Ivane Bujan.

Ovaj tjedan na Međimurskom veleučilištu proglašen je Internacionalnim tjednom u kojem studenti iz prve ruke imaju mogućnost upoznati se sa temama iz raznih područja, od marketinga i brendiranja do poslovanja na robnim burzama.

29. travanj 2024 06:31