Aktualno
StoryEditor

Ana Stojić Deban: Izrazito je vidljiv nedostatak strateških dokumenata

21. Prosinac 2017.

Bila je ovo godina promjene. Ali stvarne. Često godine na zalasku tako tituliramo, ali od početka hrvatske samostalnosti jedino se početak devedesetih može mjeriti s 2017. godinom. U manje od 365 dana dogodio se krah koncerna koji je mijenjao hrvatsko gospodarstvo i društvo, kao što će i njegov nestanak nepovratno promijeniti našu poslovnu scenu. Nastupa vrijeme prilagodbe novim okolnostima, novih spajanja i preuzimanja te početka rasta onih koji su kroz cijeli proces prošli tek okrznuti.

Gotovo da nema kompanije koja nije osjetila posljedice kraha našeg najvećeg privatnog poduzeća. Zagrebački holding tu nije iznimka, što je uostalom vidljivo i iz prijavljenih tražbina. Iako su sastavni dio poslovanja, rizici uvijek iznenade.

Sad se pojavljuju naknadni proroci, ali svih ovih godina apsolutno nitko nije znao pravu situaciju u koncernu. Ovisni o njemu mogli su se samo postupno prilagođavati i tražiti druge kanale, a Zagrebački holding napravio je upravo to. Samo zato taj izvanredni događaj nije jako poremetio statiku poduzeća.

Održivost nije ugrožena

Financijski pokazatelji možda neće biti kao što smo planirali u ovo vrijeme prošle godine, ali održivost poslovanja nije ugrožena. To u poduzeću kao što je Zagrebački holding znači da građani na svojim leđima neće osjetiti krizu u vezi s Agrokorom. Njihovi računi za komunalne usluge neće poskupjeti, a razina usluge ostat će ista. Nastavit ćemo se brinuti o gotovo cjelokupnoj nadzemnoj i podzemnoj infrastrukturi grada Zagreba te i dalje ulagati dodatne napore kako bi sustav bio još učinkovitiji.

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. studenoga ove godine, uvelike će odrediti poslovanje Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Čistoće u budućem razdoblju. Nakon što je ove godine uspješno zaživio odvoz odvojenog papira, ‘udarit‘ ćemo i na ostatak komunalnog otpada.

>>>Bandić u deholdingizaciji Zagrebačkog holdinga

Cilj nam je smanjiti trend rasta količina odloženoga komunalnog otpada. U suradnji sa Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom, krenuli smo u podjelu kućnih kompostera za biološki otpad, a intenzivno radimo na edukaciji građana za njihovu upotrebu.

Do kraja ove godine bit će podijeljeno više od 17.650 kompostera zapremnine 350 litara, uglavnom Zagrepčanima koji žive u obiteljskim kućama na rubnim dijelovima grada, a posebno prilagođene kompostere za stanove počet ćemo dijeliti u 2018. godini. Zagreb je daleko najveći hrvatski grad, obujmovi u kojima mi funkcioniramo nisu usporedivi s drugim gradovima.

Medijski simpatična pilot-rješenja, koja uspijevaju u malim sredinama, padaju u vodu pred milijunskim stanovništvom. Zato odvojenom prikupljanju pristupamo postupno, uza stalno educiranje stanovništva i ulaganje u infrastrukturu. Samo za taj segment poslovanja u Zagrebačkom holdingu je u ovoj i idućoj godini planirano oko 343 milijuna kuna novih investicija.

Nabavljamo specijalna vozila za prikupljanje komunalnog otpada, oko 400.000 posuda i spremnika za prikupljanje miješanoga komunalnog otpada, biootpada, papira, stakla i plastike, a u planu su i nova mobilna i fiksna reciklažna dvorišta. Dio infrastrukture nastojat će se sufinancirati sredstvima iz fondova EU-projekti.

>>>Lekcija Zagrebačkom holdingu iz socijalizma

Naglasila bih da je Zagrebački holding upravo zbog jednog od glavnih načela EU sufinanciranja – načela kohezije, tj. ujednačenog razvoja svih regija u EU, bio prihvatljiv na relativno malom broju tj. postotku objavljenih natječaja. Također je izrazito vidljiv nedostatak strateških dokumenata na nacionalnoj i regionalnoj razini u raznim područjima jer npr. bez strateškog dokumenta Masterplana prometa zagrebačke regije nema raspisivanja natječaja za velike infrastrukturne projekte, a zbog nemogućnosti definiranja kriterija. Unatoč tome intenzivno se radi na pripremi projekata.

 Krah neutemeljenih glasina

U listopadu ove godine iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija odobreno je više od 32 milijuna kuna za financiranje nabavke 15 autobusa, a u idućem razdoblju planira se  intenzivirati obnova voznog parka (u pripremi je dokumentacija za još 45 milijuna kuna  nepovratnih sredstava za nove autobuse) i prateće infrastrukture putem projekata financiranih fondovima EU. Nadalje Vodoopskrba i odvodnja je iz Kohezijskog fonda do sada iskoristila tj. povukla 35,3 milijuna kuna, a u pripremi je sveobuhvatni projekt rekonstrukcije i dogradnje vodoopskrbne i kanalizacijske mreže grada Zagreba.

Osim navedenih većih infrastrukturnih projekata, Zagrebački holding aktivno sudjeluje u provođenju projekata iz programa Unije, Horizon 2020 te Interreg, te je prijavljen projekt na poziv Europskog socijalnog fonda – Lokalne inicijative za zapošljavanje.

Iz sustava Zagrebačkog holdinga u idućoj će godini izaći ZET i Zagrebački velesajam, koji prelaze u izravno vlasništvo Grada. U odnosu na zaposlene, kupce, dobavljače, vjerovnike i građane kao korisnike usluga, sve ostaje kao i prije osim vlasničke strukture. Ako je ovu godinu na razini države obilježio krah Agrokora, na razini Holdinga ona je značila krah neutemeljenih glasina o propasti tvrtke zbog dospijevanja obveznica izdanih 2007. godine na Londonskoj burzi.

>>>Jozić: ZET i ZV izlaze iz Holdinga i postaju vlasništvo grada Zagreba

Obveznice su u cijelosti isplaćene 5. srpnja 2017. godine. Sredstva su prikupljena izdanjem sedmogodišnjih kunskih obveznica na domaćem tržištu kapitala, osiguranih jamstvom Grada Zagreba, ali sada po znatno povoljnijim uvjetima. Interes domaćih investitora znatno je nadmašio visinu izdanja, što najbolje ukazuje na povjerenje investitora u budućnost Zagrebačkog holdinga. Bez obzira na to, intenzivno radimo na strategiji smanjenja kreditne zaduženosti do 2023. godine, uza zadržavanje iste razine investicijske aktivnosti uz maksimalno korištenje vanjskim izvorima financiranja.

Planiramo i učinkovitije upravljanje nekretninama u vlasništvu Zagrebačkog holdinga. Strategija upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grupe za razdoblje od 2017. do 2026. stvorit će uvjete za transparentno, javno, odgovorno i prihodovno usmjereno upravljanje nekretninama u našem vlasništvu.

Mijenjamo se i prilagođavamo situaciji u domaćem gospodarstvu i društvu, ali i zadržavamo najvišu razinu komunalne usluge. I planiramo to raditi i u 2018. godini. Još jednoj godini promjena.

29. travanj 2024 06:14