Hrvatska
StoryEditor

Dogodine povlačimo 50 milijuna eura iz EU fondova za poduzetnike

02. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatski poduzetnici koji zapošljavaju manje od deset ljudi od sutra se mogu prijaviti za mikrokredite Hamag Investa. Riječ je o kreditnom pilot projektu vrijednom 2,1 milijuna kuna, za kojeg je novac osiguran iz državnog proračuna.

Krediti mogu biti utrošeni za osnovna ulaganja i obrta sredstva, a posebno bi mogli biti zanimljivi početnicima u IT industriji, koji se do sada nisu mogli previše oslanjati na potporu državnih institucija.

Najniži iznos kredita iznosi 10.000 kuna, dok je maksimalan iznos 70.000 kuna. Kamatna stopa na Hamagove mikrokredite je fiksirana na 0,99 posto, efektivno iznosi tek 1,09 posto, što je uvjerljivo najjeftiniji izvor financiranja poduzetništva, obzirom da za sličan kredit u poslovnim bankama iznosi od sedam do deset posto.

Krediti se izdaju na rok od pet godina, uključujući poček od pola godine. Isto tako, korisnicima neće biti potrebne nikakve garancije ili jamstva osim osobne zadužnice, no moraju poslovati minimalno dvije godine. Kod preuzimanja kredita plaća se samo jednokratna naknada u iznosu od 0,25 posto, što u slučaju uzimanja maksimalnog iznosa kredita iznosi samo 175 kuna. Maksimalna rata kod maksimalnog iznosa od 70.000 kuna iznosi 1200 kuna.

Ministar malog poduzetništva i obrta, Gordan Maras nada se da će Hamag vrlo brzo plasirati osigurana sredstva te se vjeruje da će ako prosječan iznos kredita biti 50.000 kuna biti podijeljena 42 kredita.

-Ovaj pilot projekt je vrlo važan jer već iduće godine iz fondova Europske unije planiramo povući čak 50 milijuna eura za mikrokreditiranje – objašnjava Maras.

Martina Jus, članica Uprave Hamaga pozvala je poduzetnike da se od sutra počnu prijavljivati za mikrokredite. Rok zaprimanja zahjeva je 23. rujna, a već trideset dana nakon zaključenja natječaja, novac bi se mogao naći na računu domaćih mikropoduzetnika.

30. travanj 2024 12:02