Hrvatska
StoryEditor

Hrvati su za strože kažnjavanje djece

10. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Portal EduCentar istražio je kakav je stav građana o uvođenju strožih pedagoških mjera. Više od polovice ispitanika (58%) podržava uvođenje strožih pedagoških mjera, dok ih je trećina za istu opciju, no ovisno o kojoj vrsti mjera se radi.

Ispitanici naglašavaju da ‘roditelji nemaju dovoljno vremena za pravilan pristup djetetu te je potrebna jača uloga obrazovnog sustava‘.  

Jedan od ispitanika ističe da u današnje vrijeme ‘roditelji nemaju dovoljno vremena za pravilan pristup djetetu, stoga je potrebna jača uloga obrazovnog sustava u odgoju.‘

Pedagoške mjere za učenike do sada su bile propisane u statutima škola, no Ministarstvo obrazovanja i športa najavilo je uvođenje pravilnika kojima bi iste mjere bile propisane za sve.

 Shodno skorašnjim promjenama, portal EduCentar proveo je anketu na gotovo 350 ispitanika o uvođenju strožih pedagoških mjera u školama.

„Ne dolazi u obzir nikakva vrsta nasilnih metoda. Ukori i ukori pred isključenje su dobri koncepti, ali se ne provode kako spada. Također, za nasilje među djecom potrebno je uvesti strože kazne. Recimo suspenzije – privremena isključenja, dok bi u složenijim slučajevima centar za socijalnu skrb trebao biti više uključen.“ - smatra  jedna od ispitanih osoba. Također ispitanici navode da ‘tjelesno kažnjavanje nije primjereno, nego da je potrebno djecu usmjeriti na vraćanje zajednici – volontiranje.“

 Svega 12% ispitanika nije za uvođenje strožih pedagoških mjera.

29. travanj 2024 06:10